Ny roman av Mikael Niemi
Mannen som døde som en laks
Av Kari Hagen, 13. Oktober 2006, kl. 14.22

Mikael Niemi tilbake i Tornedalen
Mikael Niemi.bmp
Med årets roman Mannen som døde som en laks er Mikael Niemi tilbake i Pajala og Tornedalen, som også var det landskapet Populærmusikk fra Vittula utspilte seg i. Denne gangen handler det om mord – mordet på en gammel gubbe og mordet på et språk.

Romanen åpner med at den gamle pensjonisten Martin Udde blir funnet drept i sitt hjem i Pajala. Det lokale politiet får forsterkninger fra Stockholm da Therese Fossnes ankommer for å lede etterforskningen. Snart pekes Esaias Vanhakosi ut som hovedmistenkt, og han sier rett ut at han avskydde Udde. Men det er Esaias ikke alene om, for Pajala er stedet for sterke følelser og bitre minner. Stockholmskvinnen Therese har problemer med å forstå hva som skjer. Ikke minst fordi så mye skjuler seg i språket og språkets historie her, og her må hun ha lokal hjelp for å finne en nøkkel.

En kriminalsak utvikler seg i de mest overraskende og mystiske retninger når Mikael Niemi legger åstedet til Pajala. En kjærlighetshistorie får forviklinger når politiet er involvert. Mikael Niemis fortelling fra Tornedalen er både vill skrøne og blodig alvor.

Mikael Niemi er født og oppvokst i Pajala i Nord-Sverige, der han fortsatt bor. Hans debutroman for voksne, Populærmusikk fra Vittula (2000), vant Augustprisen som årets beste roman og ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. Den ble en voldsom bestselger og er solgt til mer enn 30 land. Knølhølet (2004) er fortellinger fra verdensrommet. Mannen som døde som en laks utkom høsten 2006 i Sverige.