Per Petterson strålende kritikk i Frankrike
Pressemelding fra Oktober
Av Bent Mosfjell, 18. Oktober 2006, kl. 8.40

Per Petterson har nylig lansert suksessromanen Ut og stjæle hester på det velrenommerte forlaget Gallimard i Frankrike til strålende kritikker i fransk presse.

”Nordmannen Per Petterson har levert en fantastisk roman om livets ulike faser, om øyeblikkene som gjør at man plutselig ikke er den samme lenger.”
ALEXANDRE FILLON, LIRE

”Pettersons roman [sparer] oss for klisjeene, for de konvensjonelle bildene. Eller snarere blir klisjeene og de konvensjonelle bildene her gjenoppfunnet og tilført en intensitet som gjør at de framstår som nye … Petterson klarer å nå det tragiske bare med enkle, vakre setninger som speiler den dunkle overflaten av hovedpersonens sjelsliv. De er som små, forsiktige stikk av smerte. Lik slik enkel musikk som evner å framkalle tårer.”
FRÉDÉRIC VITOUX, LE NOUVEL OBSERVATEUR

”Med et språk like glassklart som den norske elven som strømmer gjennom hele romanen, klarer Petterson å berøre alt det grunnleggende i tilværelsen og samtidig styre utenom alle klisjeer. Petterson er en forfatter med full kontroll over sine virkemidler, både i beskrivelsen av det levende og sanselige landskapet som er skueplassen for denne menneskelige komedien, og i beskrivelsen av de overveldende følelsene romanfigurene hans rammes av.” ARNAUD MOULHIAC, PAGE DES LIBRAIRES

Per Petterson har opplevd stor suksess med UT OG STJÆLE HESTER. Romanen lå på bestselgerlistene i mer enn 70 uker her hjemme, og har solgt i 150.000 eksemplarer i Norge. Petterson mottok Kritikerprisen og Bokhandlerprisen for denne boka; han ble nominert til den anerkjente litterære prisen Le Prix Médicis i Frankrike, og i vår ble han tildelt den velrenommerte britiske litteraturprisen Independent Foreign Fiction Prize som første nordmann noensinne. Boka er nå ute i ti opplag i Tyskland og har ligget på Der Spiegels bestselgerliste. Pettersons bøker er oversatt til flere språk, blant annet tysk,