Nordfronten
Gyldendal melder: Asbjørn Jaklins bok om krigen i nordområdene, Nordfronten, er allerede solgt til Finland og Sverige.
Av Kari Hagen, 20. Oktober 2006, kl. 12.17

Det store finske forlaget Otava kjøpte boka på stedet under bokmessen i Frankfurt, uka etter ble den solgt til svenske Forum. I tillegg vil 24 forlag i åtte land lese boken.


Nordfronten
Asbjørn Jaklin

Nordfronten

Nordfronten er den første samlede fremstillingen av den andre verdenskrig i nordområdene. Hitler kalte det sitt skjebneområde, noen vil hevde han fikk rett.

Nord-Norge og de omkringliggende nordområdene spilte en helt spesiell rolle i verdenskrigens store drama. Hitler fryktet en alliert invasjon her og insisterte på å bevare store styrker i området – Churchill prøvde å overtale Stalin og sine allierte til å invadere fra nord.

I 1941 gikk tyske tropper over den norsk-russiske grensen med kurs mot Murmansk. Der ble de møtt av russisk ild, og snart frøs fronten fast.
Gjennom mesteparten av krigen sloss tyskere og russere i et ufremkommelig myrterreng sommerstid og i bitende kulde om vinteren.

I 1944 hadde Tyskland 150 000 soldater i Nord-Norge. Før de trakk seg tilbake, brant de mye av landsdelen ned til grunnen. Nordfronten er den første samlede fremstillingen av den andre verdenskrig i nordområdene. En uunnværlig bok for alle historieinteresserte