Vast right-wing conspiracy
I går lanserte Minerva sitt nye nettsted. Med betydelige økonomiske ressurser i ryggen kommer de til å bli en betydelig ideologisk kraft. Bokavisen var tilstede på Stravinsky.
Av Bent Mosfjell, 29. September 2006, kl. 13.03

Nikolai AstrupTo faktorer er ofte nødvendig for å gjøre suksess. Flinke folk og penger. Minerva har begge deler. Og plenty av det. Det er grunn til å tro at gårsdagens lansering var en viktig begivenhet.

- Minerva får nå to tidsskrifter. Den vanlige papirutgaven og en på nett. Vi jobber med å nå vårt mål om å bli en viktig stemme i den offentlige debatten, med et bredt borgerlig utgangspunkt. Vi er 3 redaktører og et sterkt råd, forteller ansvarlig redaktør Nikolai Astrup en halvtime før han skal presentere de nye nettsidene.

- Vi har sikret finansieringen i 3 år fremover. Vi har nesten to stillinger og penger til honorering av bidragsytere. Profilen vil fortsatt være liberalkonservativ. På nettsidene vil vi få inn det dagsaktuelle perspektivet. Der har vi en egen seksjon med mediekritikk og egen blogg.

I tillegg har de ni faste skribenter som skal rotere på å skrive en lengre ukentlig artikkel. Disse er: Janne Haaland Matlary, Lars Peder Nordbakken, Anne Kristin Jensen, Maria Ludvigsson, Martin Sandbu, Jan Arild Snoen, Vidar Helgesen, Espen Henriksen og Dag Ekelberg.

Nils August Andresen og Torbjørn Røe Isaksen

Astrup får støtte fra kulturredaktør Nils August Andresen med tanke på profilen.

- Det er viktig med en balanse mellom det dagsaktuelle og de mer evige problemstillinger. Det er også viktig å ta godt vare på alt det som ikke har noe direkte med politikk å gjøre.

Lanseringen var gjennomført profesjonelt utført. Forarbeidet var tydeligvis også på plass. Lokalet ble raskt fullt av svært viktige mennesker for den delen av høyresiden som er opptatt av intellektuell debatt og ideer.

Sammen med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen presenterte Astrup de nye sidene til stormende jubel. De trakk veksler på historien og leste opp hilsning fra Francis Sejersted. Det var imidlertid karakteristisk at ingen de gamle konservative kanonene var tilstede. Kvartalstidskriftet Minerva ble startet i 1957, bl.a. som en motvekt til liberalistene i Libertas. Nå er det tydelig - selv om det ikke uttrykkes eksplisitt - at det er de liberale kreftene som er på offensiven i kretsen rundt Minerva.

- Høyre har beveget seg i mer liberalistisk retning de siste årene. Nå er det ikke noe problem å arbeide innenfor rammene for en erklært liberalist som meg, forteller Jan Arild Snoen. Han legger imidlertid vekt på at Minerva skal dekke hele spekteret av tanker på høyresiden.

Jan Arild Snoen og Lars Peder NordbakkenDet var overvekt av folk med bakgrunn fra Høyre på lanseringen, og jeg hadde tenkt å skrive at de ideologiske deler av FrP-miljøet var fraværende. Utpå kvelden dukket imidlertid også sentrale FrP-liberalister opp.

Senere i høst samlokaliseres Minerva med tankesmien Civita. Det er grunn til å tro at den liberale høyresiden nå begynner å få sterkere stemmer i samfunnsdebatten. Det var i hvert fall mye potensiale samlet på Stravinsky i går kveld!

Massene