Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Kommende lanseringer fra Gyldendal
Nytt fra Gyldendal litteratur
Av Kari Hagen, 20. September 2006, kl. 9.05

Nordfronten - Hitlers skjebneområde
Asbjørn Jaklin

Nordfronten er den første samlede fremstillingen av den andre verdenskrig i nordområdene. Hitler kalte det sitt skjebneområde, noen vil hevde han fikk rett.
Nord-Norge og de omkringliggende nordområdene spilte en helt spesiell rolle i verdenskrigens store drama. Hitler fryktet en alliert invasjon her og insisterte på å bevare store styrker i området – Churchill prøvde å overtale Stalin og sine allierte til å invadere fra nord. I 1941 gikk tyske tropper over den norsk-russiske grensen med kurs mot Murmansk. Der ble de møtt av russisk ild, og snart frøs fronten fast. Gjennom mesteparten av krigen sloss tyskere og russere i et ufremkommelig myrterreng sommerstid og i bitende kulde om vinteren. I 1944 hadde Tyskland 150 000 soldater i Nord-Norge. Før de trakk seg tilbake, brant de mye av landsdelen ned til grunnen. Nordfronten er den første samlede fremstillingen av den andre verdenskrig i nordområdene. En uunnværlig bok for alle historieinteresserte.

Lansert 18. september


Tusen vårar 5. Oppkoma
Johannes Heggland

Femte bandet i romanserien Tusen vårar er ei levande og dramatisk skildring frå Noreg på 1700-talet. Ei stor forteljing av ein stor forfattar.
Oppkoma er det femte frittståande bandet i serien Tusen vårar . Handlinga går føre seg i fyrste halvdel av 1700-talet. Hovudpersonen Heine Bjødneson kjem heim til si sunnhordlandsbygd etter å ha vore og stridt i 20-årskrigen. I mellomtida har den mektige baronen Axel Rosenkrantz tileigna seg odelsgarden hans på urett vis. I romanen opplever me Heine sin strid for å vinna attende garden sin, og hans strid for Synva, som han er gift med. Me opplever ei levande tidsskildring og eit fargerikt persongalleri med menneske som strider både for levemåten og for sitt åndelege liv. Oppkoma er ein roman om dei krefter mennesket til alle tider har bore i seg, som både gjev motbør og vokster.

Lansering 18. september


Smertegrensen
Tore Oksholen

Smertegrensen er en besnærende thriller, om bioteknologisk terror og en virkelighet som nærmer seg raskere enn vi liker å tenke.
En kvinne med ansiktet fullt av verkende byller vakler inn på St. Olavs Hospital i Trondheim. Legene er ikke i stand til å stille diagnose. Stipendiat og medisinstudent Audrey Dishambé opplevde borgerkrigen i Sierra Leone, og nå forsøker hun å skape seg en ny tilværelse i Norge, med spisskompetanse innen bioteknologi. Hun oppdager noe svært urovekkende: Kvinnen med byllene er bærer av et smittsomt virus man trodde var utdødd. St. Olavs hospital isoleres, menneskene der inne er prisgitt hverandre og det dødbringende viruset. Utenfor sykehusets murer stiger panikken i takt med helsemyndighetenes kamp mot klokka. Så gjør Audrey en ny oppdagelse ...

Lansering 20. september


Brønnene
Hans Herbjørnsrud

Språklig overskudd og fortellerkunst på sitt aller ypperste i den nye novellesamlingen av Hans Herbjørnsrud.
”Da jeg vinteren 1976 kom fra Sagaheim folkehøgskole i Sør-Trøndelag for å ta over slektsgården her i Heddal, hadde jeg et skjelett og en anatomibok med på flyttelasset.” Slik begynner Brønnenes lengste novelle. Rett før han forlater folkehøgskolen, blir novellens jeg-person fortalt om det upubliserte Wergeland-diktet ”Kain og Abel”; et dikt med en synsk slutt som stirrer ”lukt innover i tusenårene”, et dikt som har sett for mye. Diktets fascinasjonskraft tvinger ham til å finne sannheten om dets opprinnelse og dets slutt. Utfordringene ligger ikke bare i diktet; de finnes også i virkeligheten, der konfliktene mellom brødre og mellom dikteren og bonden tar urovekkende og nye retninger. I ”Skjelettet og anatomiboken” trenger Herbjørnsrud dypt inn i kjernen av sitt eget forfatterskap. Han utforsker skaperkraftens kilde gjennom overraskende handling og nye bilder. I Hans Herbjørnsruds nye novellesamling møter vi også en vitenskapsmann med gudskompleks, dikteren som et foranskutt lyn, mennesker som minner mer om spøkelser enn om virkelige mennesker; magisk realisme i Telemark.

Lansering 21. september


Bizniz
Stein Morten Lier

Forrykende thriller om internasjonal organisert kriminalitet og terrorisme som utgjør en langt større trussel mot det norske demokratiet enn det vi tror.
En ung kvinne brenner i hjel i en leilighet på Kampen. Et vitne i en gigantisk narkotikasak blir funnet knivdrept på en oljetanker i Det indiske hav. To tilsynelatende uavhengige hendelser som VG-journalist Hans-Christian Weber setter i sammenheng med den profilerte næringslivstoppen Kjetil Brekke. Parallelt planlegges en omfattende terroraksjon som bokstavelig talt vil ryste Norges grunnvoller. I samarbeid med drapsetterforsker Anne-Cathrine Volden setter Weber eget liv og helse på spill for å rulle opp en sammensvergelse som truer hele det norske demokratiet. En sammensvergelse som vil etterlate Norge i hendene på nådeløse og organiserte kriminelle på jakt etter et fristed for milliardene de har tjent på trafficking av våpen, narkotika og mennesker.

Lansering 25. september

Svart sti
Åsa Larsson

Ny roman fra Kiruna-traktene med stockholmsadvokaten Rebecka Martinsson.
Det er vinter i Lappland. På Torneträsk ligger arkene, de små fiskebuene på meier, godt forankret i isen. Folk kryper sammen der inne i varmen fra propanapparatene. Men stormen tar tak i en av arkene og feier den av sted. Ute på isen prøver en halvnaken mann, som hadde et ærend ut og plutselig er blitt hjemløs, å berge livet. Han finner en myrdet kvinne i en ark. Hvem er hun? Hvordan har hun havnet i arken? Hva er det for slags merkelig båndformet brannskade hun har rundt vristen? Dette er opptakten til Åsa Larssons tredje roman om juristen Rebecka Martinsson og politifolkene Sven-Erik Stålnacke og Anna-Maria Mella fra Kiruna.

Åsa Larssons første roman om Rebecka Martinsson, Solstorm, ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimdebut 2003. Den andre romanen, Spilt blod, ble kåret til «Årets bästa svenska deckare 2004» og skal filmes.

Lanseres 28. september


Ingen manns land
Robert Wilson


Den tredje romanen om Bruce Medway -- mannen som fikser det meste for et godt

Lansering 1. oktober


Innfor den myndige og den umyndige beretninga
Arvid Torgeir Lie

Meditasjon over kommunikasjonen i verden. Kritikk av et over-
flatisk mediesamfunn

Lanseres 2. oktober


Dødens drabanter
Gunnar Staalesen

Et ødelagt, ungt liv, og
Varg Veum stilles til ansvar for et helt samfunns unnfallenhet. Med tråder
25 år tilbake, til en sak han var involvert i som barnevernsarbeider

Lanseres 6. oktober


Del denne pressemeldingen på: