Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Anubis av B. Andreas Bull-Hansen
Nådeløs, brutal og provokativ roman fra et muslimsk Europa.
Av Bent Johan Mosfjell, 23. Oktober 2006, kl. 16.01

År 2132. De mektige kalifene har tatt kontroll over Europa. Nesten et århundre er gått siden verdenskrigen i 2053 la kontinentene øde. Europa er nå underlagt et islamsk regime med sharia-lover og raseskille.

Nattjegeren Evv Lushon, en etterkommer av en genetisk manipulert elitesoldat, har trukket seg tilbake til en borg i Skottland sammen med menneskekvinnen Raya og sønnen Gro'am. Her har de levd fredelig i elleve år, lykkelig uvitende om kalifenes fremmarsj i sør. Men en natt innhenter fortiden dem, og de blir jaget på flukt. I det sharia-styrte samfunnet de møter, har Evv med sine dyriske trekk ingen plass. Han blir lagt i lenker og brennemerket som kasteløs.

I sin kamp for frihet må Evv Lushon kjempe mot et samfunn drevet av hat, frykt og en altoverskyggende religiøs overbevisning. Men for Evv er kanskje striden han fører med seg selv og sin egen samvittighet like viktig. Må han fornekte sin egen menneskelighet i kampen for det han tror på?

Anubis kan også leses som et innlegg i debatten om ytringsfrihet, islam og toleranse. Er bokens Koran-sitater blasfemi? Er skildringene av sharia og islam en provokasjon eller berettiget kritikk?

Den muskuløse, men samtidig elastiske prosaen makter å levendegjøre denne dystopien så det svir i øynene, og skaper i tillegg sammensatte og minneverdige skikkelser. Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende, om Lushons plater (2004)

B. Andreas Bull-Hansen kan i år feire sitt 10-årsjubileum som forfatter. Bull-Hansen er 34 år og har allerede skrevet 10 romaner.


Del denne pressemeldingen på: