Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Nyheter fra Fagbokforlaget - November
Sykdom og legehistorier er temaet
Av Kari Hagen, 24. November 2006, kl. 10.21

Sykdom griper inn i dagliglivet, skaper og gjenskaper sosiale ordninger og strukturer, som en del av de trådene som holder et samfunn sammen. Det er disse ordningene og det nettet de til sammen utgjør som er tema for boken "SYKDOM. Nord-Norge før 1940".

Sykdom
Ingunn Elstad og Torunn Hamran


Sykdom forteller om sykeomsorgen i Nord-Norge før ordet ”velferdsstat” ble et begrep. Den bygger på omfattende kildestudier og legger frem nytt og ofte overraskende stoff om en side ved fortiden som både er nær og ukjent.

Personene selv kommer til orde: De syke i gamme, stue eller fiskerbåt, familier og naboer, lekfolk og distriktsleger, foreningskvinner og søstre på institusjonene i tuberkulosetiden. Boken er skrevet av sykepleier og magister i filosofi Ingunn Elstad og sykepleier og cand.polit. i samfunnsvitenskap Torunn Hamran.

SYKDOM er kulturhistorie og sosialhistorie skrevet for lesere i hele landet, på et område som fanger stadig større interesse internasjonalt. Den er rikt illustrert med historiske fotografier.

Vi minner også om våre spennende lege-historier:

I ulveskinnspels
Ole Didrik Lærum

I ulveskinnspels er ei uvanleg og dramatisk familiesoge frå ei slekt med legar i fem generasjonar. Boka fortel korleis legepraksis arta seg i eldre tider, ikkje berre for legen, men òg for heile familien. Soga spenner over tidsrommet 1838 til 1985, då dei tre første generasjonane vaks opp og arbeidde.

Gjennom desse tre livssogene får vi eit innblikk i kor strevsamt det kunne vera å praktisera som lege på landet i eldre tider. Boka vrimlar av morosame soger og spennande lokalhistorisk stoff frå bygdemiljøet.

Gamledoktoren forteller
Ole Didrik Lærum

Til fots i striregn, stormkast på sjøen i åpen båt, over fjellet om natten i tett snødrev – overalt måtte legen frem med vesken og utstyret sitt for å se til pasienten. Svære ulykker, dramatiske fødsler og operasjoner på kjøkkenbenken var kjente arbeidssituasjoner.

For første gang er det gitt en samlet fremstilling av hva legene opplevde i praksis gjennom tidene, både det de fortalte selv, hva familien opplevde og hva pasientene og folk flest kunne berette. Det er spennende og fargerike skildringer fra hele landet, både by og land, om farefulle opplevelser, morsomme situasjoner og store tragedier.

Ole Didrik Lærum er lege og professor i patologi og har et rikholdig forfatterskap bak seg. Foruten vitenskapelige bøker og artikler på det internasjonale markedet har han skrevet flere kulturhistoriske og medisinhistoriske bøker og artikler om humor.


Del denne pressemeldingen på: