Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Jubel for Espolin
Galleri Espolin i Kabelvåg har tre bokutgivelser i forbindelse med billedkunstneren Kaare Espolin Johnsons 100-års jubileumsfeiring.
Av Bent Johan Mosfjell, 19. Januar 2007, kl. 9.42

Mottatt pressemelding fra Galleri Espolin:

Espolin ble sett på som en ener i sin samtid, og hans posisjon er på ingen måte svekket i dag. Han er fremdeles en av våre mest folkekjære kunstnere.
Vær hilset, som nylig ble nylig utgitt, er en hyllest til kunstneren fra familie, kolleger og venner.
”Merkelige Espolin, alle ting du visste. Bildan dine søng om det vi bær og om det vi skal miste,” synger Kari Bremnes i sangen ”Lysbroen”. Hun er en av de mange som hyller Espolin i ”Vær hilset”. Andre bidragsytere er bl. a. Arthur Arntzen, Erik Fosnes Hansen, Jahn Otto Johansen og Dagfinn Bakke.
Espolins sønn, Gisle, har skrevet en levende skildring av familielivet og om farens arbeid. Wenche Thorunn Nilsen, som var Espolins samboer de siste 15 år av hans liv, er redaktør for boken. Hun har i tillegg bidratt med en nær og personlig tekst om sitt første møte kunstneren.

Eventyrlige Espolin er en biografi for ungdom, skrevet av Linda Lillevik. Dette er Lilleviks tiende bok. Boken viser et stort antall av Espolins bilder, og seks av bildene har aldri vært publisert tidligere. Biografien tar særlig for seg Espolins oppvekst i Vadsø og Bodø, som var en tid han selv alltid var opptatt av og vendte tilbake til, men forfatteren forteller også om hans vei til anerkjennelse og om slitet som lå bak. Den har også en kulturhistorisk vri, da den gjennom kort faktainformasjon gir innblikk i bl.a. pomorhandel, russenorsk, tvangsevakueringen under annen verdenskrig, bøker Espolin har illustrert og handlingen i ”Den siste viking.” Boken er rikt illustrert med fotografier. Forfatteren har i stor grad latt Espolin selv fortelle sin historie ved å bruke sitater fra brev og avisartikler.

Å låne øyne og se med heter den kunstfaglige, med Aaslaug Va som redaktør. Boken har en rekke bidragsytere, bl.a. Harald Flor, professor i kunsthistorie Gunnar Danbolt, fotografen Rune Johansen og den portugisiske kunstneren Pedro Rosa Mendes.
Aslaug Vaa sier at ”Espolins arbeid vil virke videre i disse tekstene, samtidig som de vil åpne for å se noe nytt i hans kunst.”


Del denne pressemeldingen på: