Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Beate Grimsrud får fantastiske kritikker i Sverige
Beate Grimsruds siste roman er nettopp lansert i Sverige, og den har fått gjennomgående fantastisk gode anmeldelser.
Av Bent Johan Mosfjell, 13. Februar 2007, kl. 8.50

Pressemelding fra Cappelen:

Beate Grimsrud er født og oppvokst i Norge, men har bodd i Sverige i over 20 år. Hun skriver bøkene sine på både svensk og norsk. Den norske utgaven av romanen kommer i april, og har tittelen Søvnens lekkasje. Den svenske tittelen er Har nogon sett mig nogån annanstands.

Her er noen klipp fra svensk presse:

Den är ett skarpt porträtt av ett medvetande som befinner sig på randen till den verklighet som inte är. Om hennes berättarjag har ett litteraturhistoriskt syskon, är det den namnlöse diktaren i Knut Hamsuns `Svält`.
- Sara Danius, Dagens Nyheter

Beate Grimsrud är en ­absolut unik röst i svensk prosa. […]

Hennes bok är sinnesutvidgande och utmattande som en psykedelisk drog, men den är till stora delar fantastisk. […]

Grimsrud är en författare för läsare som tycker om att brottas med litteraturens och språkets utmaningar. Som sådan tillhör hon de absolut bästa i Sverige, och jag som är en sådan läsare blir faktiskt ibland direkt lycklig av att läsa henne.
- Annina Rabe Svenska Dagbladet

Grimsruds text är vacker och spänstig, fjärran från alla plågsamma drömförsök. […]

Jag gillar skarpt den här lite spekulativa draget i boken, det här oförskräckta sättet att våga färdas i flera dimensioner, i drömrumtiden. Det märkliga är att Grimsrud aldrig blir pretentiös. Hon lär ju vara gammal boxare och hennes djärvhet är just boxarens - verksamheten kan förefalla dumdristig men blir sannerligen aldrig kokett.
- Maria Edström, Sveriges Radio Kulturnytt

Tro inte att Har någon sett mig någon annanstans? är insmickrande läsning. Men den befäster bilden av Beate Grimsrud som en av de författare man bör räkna med.
- Inger Dahlman, Norrköpings Tidningar

I sina tidigare romaner har hon umgåtts obehindrat med avklädda själar i en märklig familj. Här umgås hon med avklädda världar i ett universum som aldrig är sig självt likt, men ändå hänger samman. Hennes unika förmåga till litterärt dubbelseende är detsamma, men här ser tillvaron tillbaka, med samma kluvna blick.
- Jan-Olov Nyström, Norrbottens-Kuriren

Stoffet oregerligt, språket påfallande stramt och sakligt, kort och stumt, närmast semibyråkratiskt. Som vore romanen egentligen en drömmarnas manual, alltså ofärdig i sitt nuvarande skick. […]

Men havande med en potential som teatern, i den mån den nu vågar och får finnas, kunde förvandla till skimmer och sak, en sprakande föreställning.
- Jan Karlsson, Sundsvalls Tidning

Det hela är oerhört skickligt genomfört, lika säreget självklart och sammanhängande som drömmar kan vara, trots deras brist på traditionell logik och linjärt händelseförlopp. Grimsruds språk är också en njutning att läsa, tillräckligt fyllt av associationer, ordvrängningar och abrupta liknelser för att engagera och överraska i sig självt, tillräckligt enkelt och klart för att läsningen ska bli begriplig.
- Upsala Nya Tidning


Del denne pressemeldingen på: