Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
"Den amerikanske jenta" på norsk
Monika Fagerholms prisbelønte roman om kjærlighet og død.
Av Bent Johan Mosfjell, 23. Februar 2007, kl. 9.23

Pressemelding fra Pax:

Den amerikanske jenta av finlandssvenske Monika Fagerholm som nå foreligger på Pax Forlag har vakt stor oppsikt både i Finland og Sverige. Fra Finland ble den nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. I Sverige ble den sensasjonelt tildelt August-prisen, samt Aniaraprisen, og er blitt en stor bestselger.

Handlingen i romanen sirkler rundt en ung kvinnes død. Det er høsten 1969 i Trakten, et sumpaktig kystlandskap sørvest for Helsingfors. Den amerikanske jenta Eddie, som er på besøk hos en slektning dette året, er funnet druknet og hennes venn Bjørn har hengt seg. Alt i romanen strømmer ut fra denne hendelsen – bakover og fremover i tid, til og fra ulike steder, med Trakten som knutepunkt.

I sentrum for fortellingen står Sandra og Doris, to ensomme jenter med svært ulik bakgrunn, som finner hverandre i fantasiene om Eddies skjebne. Da Sandra og Doris noen år senere kommer på sporet av hva som faktisk kan ha hendt, og forsøker å rekonstruere dramaet, skjer en ny tragedie.

Den amerikanske jenta er en roman om ung brå død, svik og bedrag, om kjærlighet og brustne håp, om det bittersøte livet som ikke ble som det skulle, om musikk og om landskap og arkitektur.

Monika Fagerholm (f.1961) debuterte i 1987 med Sham. Med romanen Vidunderlige kvinner ved vann i 1994 fikk hun et stort internasjonalt gjennombrudd. Som Den amerikanske jenta ble også hennes forrige roman Diva innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris.

Monika Fagerholm
DEN AMERIKANSKE JENTA
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Innb. kr 368,-
Pax Forlag 2007


Del denne pressemeldingen på: