Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Diagara
På beddingen og dokka i Porsgrunn
Av Bent Johan Mosfjell, 7. Februar 2007, kl. 8.49

Pressemelding fra Maana Forlag:

Boka «Diagara – Porsgrunnsbåtene og verkstedet på Vestsida» av journalist Trond Lepperød forteller i tekst og bilder historien om Porsgrunns eldste industribedrift - Porsgrunds mek. Værksted - menneskene der og båtene som ble bygget der, blant dem D/S «Ørnefjell», D/S «Frisco», M/S «Dixie», M/S «Dione» og M/S «Diagara».

Det er en beretning om verkseier og arbeidere, om larmende klinkehammere og lysende sveiseflammer, om nybygg som vokste på beddingen og i dokka og flaggsmykket gled ut i Porsgrunnselva. Norsk verkstedindustri har gjennomgått store forandringer i det tidsspennet på 150 år som boka favner.
Det samme har industrimiljøet i Telemark. Verkstedet og verftet i Porsgrunn speiler denne utviklingen. Med lastebåten M/S «Diagara» i 1971 var en lang epoke med skipsbygging over. Senere kom søyleføtter og pongtonger til borerigger for Trosvik Verksted. I dag er mye forandret, men ennå er det liv under kranene og i byggedokka.

Boka forteller om verkstedets utvikling, men følger også noen av båtene på deres ferd, blant annet under tyskernes ubåtangrep på østkysten av USA under 2. verdenskrig. Den dramatiske beretningen om piratangrepet som rammet «Anna Sierra» eks «Diagara» i Sørøst-Asia i 1995 er også en del av historien.

Boka er rikt illustrert, blant annet med bilder av fotografene Roger Hardy og Einar Hødnebø. Byggeoversikt og stikkordregister.

Trond Lepperød:
Diagara
Porsgrunnsbåtene og verkstedet på Vestsida
124 s.
Ib.
Kr 248,-
Maana Forlag


Del denne pressemeldingen på: