Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Reisebrev fra Narvik
"Ord i spor 12. og 13. mars 2007"
Av Bent Johan Mosfjell, 16. Mars 2007, kl. 10.04

Dette reisebrevet er skrevet av Marit Andersen Somby, bibliotekar, Tromsø Bibliotek og byarkiv:

Reisebrev fra Narvik ”Ord i spor”

For tiende gang ble litteraturseminaret ”Ord i spor” arrangert under Vinterfestuka i Narvik mandag og tirsdag denne uken. Tittelen i år var Litterære vandinger fra øst til vest og arrangørene (Narvik bibliotek, Nordland Fylkesbibliotek, Høgskolen i Narvik, Frydenlund Videregående Skole og Vinterfestuka i Narvik) hadde ønske om å knytte litterære bånd mellom det nordlige Norge, Finland, Russland og helt til Kina, inspirert av planene om en handelskorridor mellom øst og vest, der varer skal fraktes med tog fra Kina, via Narvik og videre med båt til den vestlige verden. Jeg sitter igjen med et veldig positivt inntrykk, det er flott å møte andre litteraturinteresserte mennesker og sammen utvide sin horisont!

Mandagen startet med et foredrag av Harald Bøckman om ”Kina og Vesten - de lange linjene”. Å skulle sammenfatte Kinas lange historie på en time er ikke en enkel oppgave, men jeg ble fascinert av å høre om dette landet som allerede 221 før vår tidsregning var samlet rundt en egen kinesisk identitet. Bøckman kom også tilbake senere på dagen med et foredrag kalt ”Moderne kinesisk litteratur; mer moderne enn kinesisk?” Det var spennende å høre om litteraturens plass i det kinesiske samfunnet i dag. Ifølge Bøckman har det vært en interessant utvikling både innen prosa og poesi etter år 2000.

Rønnaug Ryssdal fra Finnmark Fylkesbibliotek var invitert for å snakke om nyere finsk litteratur. Foredraget ”Forteljinga er vegen! Omtala forfattarar og eit utval bøker” viser at det skjer mye også i Finland. Rønnaug er en flott ”ambassadør” for finsk litteratur i Norge, og det er fint å få en oversikt over hva som rører seg i det finske og finlandssvenske området. Slikt som er greit å ha i bakhodet når man jobber i bibliotek.

Men; det som for meg står som seminardag nummer en sitt høydepunkt, er visningen av filmen ”Sámi nieida jojk” av Liselotte Wajstedt. Hun er utdannet kunstner, bosatt i Stockholm, men opprinnelig fra Kiruna. Hennes mor er samisk og faren svensk, og dette er Liselottes ”roadmovie” om søken etter hennes samiske identitet. Hun tar oss med rundt i hele Sápmi og inn i hennes sjel, mens hun forsøker å lære samisk, og strir med kvaler i forhold til om hun skal eller ikke skal ta på seg ”kolten” (kofta). Filmen gikk rett til hjertet mitt, den viser på en veldig sterk måte det unge mennesker i de samiske områdene strever med i dag. ”Hvem er jeg?” ,”Hva bekrefter min identitet?” og ”Er jeg same selv om jeg ikke kan snakke samisk?” Mitt håp er at så mange som mulig får muligheten til å se denne dokumentaren, forhåpentligvis får vi se den på TIFF 2008.

På kvelden mandag var det tid for nok en omgang med litterært påfyll, på folkets hus denne gang, med avdempet lys og rødvin i glasset. Og en Hans Wilhelm Steinfeldt som snakker på inn- og utpust om russisk litteratur, hans ordspill, historier og anekdoter kommer på løpende bånd, og han deklamerer dikt. Man kan ikke annet gjøre enn å gi seg ende over, og sitter fascinert tilbake, hva den mannen kan og for et fyrverkeri!

I tillegg blir Kjartan Fløgstad ”bokbadet” av Sylvi Inez Liljegren. En god tone mellom bader og den badende, og en flott samtale som dreier seg om Fløgstads flytting mellom gruvebyer (han har bodd i Narvik, Kirkenes og Sauda), ”Grand Manila” som årets bok i 2006, global oppvarming og menneskeforlatte gruvebyer på Svalbard.

Kjartan Fløgstad er også førstemann ut tirsdag morgen og vi får høre mer om boka ”Grand Manila” og dets persongalleri. Vi får blant annet høre om familien Hidle, med far Hadle Hidle (en stødig kar som ofte reagerer på ting med setningen ”Ja det noko med alt!), mor Madly Hidle (som drømmer om et nytt liv og lærer seg engelsk vha en engelsk - norsk ordbok) og deres barn Hilde Hidle (vellykket tekniker og fjellklatrer) og Helge Hidle (mislykket økonom). Denne boka må leses!

Så får vi et flott foredrag om ”Nordnorsk litteratur i dag” ved Stein Arve Myrbakk. Han er pensjonert lærer, litteraturkritiker i Rana-blad, og sitter i komitèen som utdeler Havmann-prisen årlig. Havmann-prisen går til nordnorske forfattere, og blant tidligere års vinnere finner man navn som Laila Stien, Hanne Ørstavik, Endre Lund Eriksen og Tor Eystein Øverås.

Og det bringer meg over til en annen av høydepunktene på denne Narvikreisen, lunsjkonsert på hurtigruta Trollfjord med Jazzmusikeren Henning Gravrok med band og forfatteren Tor Eystein Øverås som leser fra sin reisebok ”Til – En litterær reise”. I boka forteller Øverås om sin reise fra Bodø, via Finnmark og rundt i alle landene rundt Østersjøen. En reise der forfatteren øver seg i kunsten å se og forsøker å plassere litteraturen i landskapet. Finnes det en sammenhengende Østersjø-litteratur og er vi egentlig så ulike? Boka er skrevet i et nydelig språk og harmonerte fint med de blå tonene fra Henning Gravroks saksofon.

Dagen ble avsluttet med Knut Erik Jensens foredrag ”Hamsun og reisene”. Knut Erik Jensen er i gang med arbeidet med en dokumentar om Knut Hamsun for NRK og forteller om arbeidet til oss. Hamsun er en verdensdikter sier Knut Erik Jensen og forteller en historie om hans leting etter oversatte bøker av Hamsun på et tyrkisk marked. ALLE bodene med bøker hadde bøker av Hamsun til salgs!

Så sitter jeg på bussen mot Tromsø igjen etter to dager i Narvik. Det er nyttig med slike reiser, man blir fylt opp av glede over god litteratur, man treffer ”likesinnede” og utveksler erfaring og knytter kontakter. Arrangørene skal ha ros for det initiativet de tar med å informere om den nordnorske og nabolandenes litteratur en gang i året og jeg håper mange finner veien dit i 2008!


Del denne pressemeldingen på: