Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Fra barnearbeider til statsminister
En politisk biografi om Oscar Torp foreligger nå
Av Bent Johan Mosfjell, 3. Mai 2007, kl. 4.33

Pressemelding fra Cappelen:

Oscar TorpHvem var barnearbeideren som bygget opp Arbeiderpartiet og siden ble statsminister? Hvorfor havnet den populære partiformannen i skyggen av Einar Gerhardsen etter den annen verdenskrig for siden å bli glemt?

Fra Oscar Torp ble med i arbeiderbevegelsen som ung mann til han døde som stortingspresident 1. mai 1958, befant han seg i sentrum av de begivenhetene som formet det forrige århundre. Det var han som talte Lenin midt i mot på begynnelsen av 1920-tallet, og som siden ble en av de viktigste mennene bak Arbeiderpartiets ferd mot makten. I april 1940 var Torp ansvarlig for transporten av Norges gullbeholdning, og av London-regjeringens medlemmer var han en av de få som faktisk fortsatte i politikken etter krigen.

Hans Olav Lahlums biografi skildrer Torps omskiftelige liv og sentralt i boken står hans forhold til kongefamilien og Gerhardsen -- foruten hans rolle i striden om general Fleischers selvmord.

Oscar Torp er en politisk biografi basert på omfattende studier av skriftlige kilder, og grundige intervjuer av familiemedlemmer og politiske kolleger.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker med norsk politisk historie som spesialområde. Han foreleser i moderne politisk historie ved NTNU og ved Høgskolen i Lillehammer. Han har publisert kronikker om politiske emner i aviser og vært medarbeider for Norsk Biografisk Leksikon. I 2006 var Lahlum ansvarlig redaktør for Norsk Sjakkblad, og utga sammen med medforfatter Sanna Sarromaa det historiefaglige spørrespillet Erobreren. Biografien over Oscar Torp er hans første bokutgivelse.


Del denne pressemeldingen på: