Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Kongo
Landet verden helst vil glemme
Av Bent Johan Mosfjell, 20. September 2007, kl. 10.04

Pressemelding fra Humanist Forlag:

KongoPer E. Fosser
Kongo
Landet verden helst vil glemme

Kongo er et krigsherjet land som preges av nød. Forrige uke ble det på nytt meldt om opptrapping av krig i det nordøstlige Kongo. Mennesker blir drevet på flukt fra sine hjem - og går en svært usikker framtid i møte.

Per E. Fosser har i denne boka samlet inntrykkene fra over ett år i Kongo. Her jobbet han med tidligere barnesoldater og forteller om arbeidet med dem - om redselen og smertene i øynene deres, men også om hvordan de mot alle odds har klart å bevare det barnlige i seg. Han skriver direkte og innsiktsfullt om Kongo og går ikke av veien for å kritisere norske hjelpeorganisasjoner og innfødte kongolesere.

Fosser var tilknyttet organisasjonen CRN (Christian Relief Network) som utspringer fra den norske og svenske pinsebevegelsen, og selv om han på mange måter mener organisasjonen gjør et prisverdig arbeid retter han kritikk mot måten de blander misjonering og hjelpearbeid på. Fosser hevder blant annet at barnesoldatene ikke skal behøve å be om tilgivelse - verken fra Gud eller andre, men få lov til å være takknemlige for å være til.

Et sted i boka skriver Fosser følgende:

"Dette skulle bli mitt siste besøk i barnesoldatenes landsby - i hvertfall for denne gang. I virkeligheten hadde jeg slett ikke lov til å vise meg der, etter at CRN og Bent Rønsen hadde lyst meg i bann som "intellektuell sekularist" - en farlig fritenker som rokket ved bærebjelkene og korrumperte både sarte barnesoldatsjeler og organisasjonens ansatte."

Per E. Fosser (f. 1939) jobber som teater- og operaregissør og som oversetter av skjønn- og faglitteratur.


Del denne pressemeldingen på: