Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Omnipax
Forlagets høstliste
Av Bent Johan Mosfjell, 19. September 2007, kl. 19.39

Pressemelding fra Omnipax:

Forlaget Omnipax har avholdt sin årlige pressefrokost, og kan fortelle om store forventninger til et nærmere samarbeid med det nystiftede lydbokselskapet Ordkommisjonen. Første samarbeidsprosjekt er flere av Jon Ewos romaner.

Med årets liste befester Omnipax stillingen som et mellomstort barnebokforlag med sterke norske navn på lista. Oversatte serier finner man ikke, derimot flere utenlandske enkeltstemmer. Av årets i alt 26 utgivelser er 15 norske, 9 er oversatt. I tillegg kommer populære titler som Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans i ny pop-opp-utgave, og Gruffalo kommer som papp-utgave.

PiratologiOmnipax utgir de originale "-ologi-bøkene": Drakologi i fjor og Piratologi i år - veritable skattkamre av fakta og fiksjon, og som andre forlag kappes om å la seg inspirere av.

Pulverheksa, skapt av Ingunn Aamodt i 1998, er så kjent at hun omtales som en virkelig person, nå landskjent i Maj-Britt Andersens skikkelse gjennom Riksteatrets suksessturné. Den andre store Pulverheksboka er ny av året. Dessuten er Pulverheksa og Skattesnusk ute, den sjuende enkeltboka.

Årets billedbokdebutant heter Frank Ludvigsen. Han har skrevet Da den lille pingvinen begynte å fryse, illustrert av veteranen Dagfinn Bakke. Andre norske billedbøker er På sporet av jusprofessor Kjersti Ericsson, illustrert av Steinar Moldestad, og Den glemsomme elefanten av billedkunstneren Anne Kampmann, til tekst av Åsa Gan Schweder.

Jon Ewo er i år tilbake med en stor roman for ungdom: XXL, i solid slekt med de kritikerroste Adam-bøkene. I tillegg har han sammen med tegneren Bjørn Ousland latt den nokså ukjente norske kongen Håkon 3. få sin velfortjente biografi, i en historie som nærmer seg kriminalsjangeren. Tittelen er Fortellingen om et mulig drap, boka er i stort format, og er en verdig oppfølger til parhestenes Vil den virkelige William være så snill å reise seg, som ble Bragenominert og vant Kulturdepartementets fagbokpris for 2003.

Ingunn Aamodt kommer med en modig og kontroversiell roman om en dagsaktuell konflikt: Romeo og Javeria. Som tittelen antyder, handler det om umulig kjærlighet mellom to unge fra svært ulike miljøer.

To oversatte romaner skal nevnes: Emaline og Gærnemannen av den kanadiske poeten Pamela Porter, en bok som, til tross for at den er lagt noe tilbake i tid, er høyst aktuell. Det handler om fordommer og frykt. Og om empati og vennskap, knapt, presist og poetisk beskrevet. Mosca Mye og de forbudte ordene av den engelske debutanten Frances Hardinge, er en tykk, god leseropplevelse om en liten heltinne som utsettes for fare fordi hun, som en av få, behersker kunsten å lese og skrive. Handlingen er lagt til et slags fiktivt men gjenkjennelig sør-engelsk landskap på attenhundretallet.

Mette Newth har i en årrekke engasjert seg for urbefolkningenes sak, og ikke minst mot den utnytting og utbytting inuittene på Grønland har vært og er utsatt for. Tidligere for det meste formidlet gjennom glimrende, prisbelønte romaner, som Bortførelsen (Tiden norsk forlag 1989) m.fl. Nå kommer Arktis; Jordas navle - en stort anlagt faktabok om folkene på Nordkalotten, og om hvordan miljøødeleggelser og klimaforandringer rammer deres sårbare kultur og levesett.

To unge debutanter har sett behovet for å gi barn i barnehagealder opplysning om hvorfor noen lekekamerater kan se litt annerledes ut, eller fungere på spesielle vis. Litt annerledes i Piraten barnehage, av Frøydis Benestad Hågvar og Bente Jørgensen, er en lett tilgjengelig faktabilledbok, som springer ut av de egne erfaringer med hva barn kan spørre om, og undre seg over. Boka har også en avdeling med faktaopplysninger til de voksne, og relevante adresser.


Del denne pressemeldingen på: