Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Sjømenn i krig
Ny bok om krigsseilere.
Av Bent Johan Mosfjell, 8. Oktober 2007, kl. 2.46

Pressemelding fra Pegasus Forlag:

Sjømenn i krigAage A. Wilhelmsen: Sjømenn i krig - krigsseilere forteller

Andre verdenskrig brøt ut 1. september 1939 da skoleskipet ”Schleswig Holstein” åpnet ild mot den polske enklaven Westerplatte. Samtidig gikk en tropp tyske marinesoldater til angrep og utløste dermed krigserklæringen fra Polens allierte Storbritannia og Frankrike. Storkrigen var i gang.

Ved krigsutbruddet var Norge en av verdens største sjøfartsnasjoner med sin handelsflåte på nærmere fire millioner bruttotonn. Og mer enn 34 000 norske sjøfolk om bord i rundt 1000 skip ga et avgjørende bidrag til at de allierte til slutt vant krigen.

Men det skulle gå mange år før krigsseilerne fikk den heder de fortjente. Beretningene om og fra 29 krigsseilere, hvorav de fleste i dag er gått bort, er Aage A. Wilhelmsens hyllest til de mange tusen som mistet livet og enda flere som slet med senskader i tiårene etter 1945. Og som han skriver i forordet:

Mange av de krigsseilerne som i dag er gått bort, forlot nok dette jordiske liv fylt av bitterhet. Og det med god grunn. For de gjenlevende er kun minnene tilbake, minner fylt av sorg og smerte, og ikke minst, over sin tapte ungdom i krigens helvete.

Aage A. Wilhelmsen: Sjømenn i krig - krigsseilere forteller
Pegasus Forlag 2007
Innb. ill. 224 s. veil. kr. 338,-
ISBN 978-82-442-0038-7

Aage A. Wilhelmsen er født i 1938, og som 15-åring dro han til sjøs. Fra 1960 til 1993 drev han som drosjeeier i Mandal. Samtidig skrev han lokalhistoriske artikler for avisa Lindesnes, noe han har fortsatt med siden.

Wilhelmsen har bidratt til 16 lokalhistoriske bøker. Krigsseilerne har alltid stått ham nært; han har skrevet en rekke artikler om dem i forskjellige aviser og blader. Han har også hatt flere bildeutstillinger i Mandal og fikk i 2005 kommunens kulturpris.


Del denne pressemeldingen på: