Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Sjokkdoktrinen
Ny bok fra Naomi Klein.
Av Bent Johan Mosfjell, 3. Oktober 2007, kl. 0.10

Pressemelding fra Oktober:

SjokkdoktrinenNaomi Klein
Sjokkdoktrinen - katastrofekapitalismens fremmarsj
Oversatt av Guro Dimmen, Steinar Lone, Hege Mehren og Kristian Østberg
Politikk | KR. 399,- | ISBN: 978-82-495-0458-9

Forfatteren av No logo og Stengsler og åpninger utfordrer myten om det globale, frie markedet, og avslører fremveksten av «krisekapitalismen»: den målbevisste, brutale sjokkbehandlingen av hele lands økonomier.

Naomi Klein rapporterer blant annet fra Irak, Sri Lanka og New Orleans, steder hvor krisetilstander er blitt utnyttet og landenes økonomiske og politiske situasjon omdannet til fordel for profitører av det frie marked.

Undersøkelsen av krisekapitalismen fører Klein tilbake til den kontroversielle bruken av sjokkterapi i 1950-tallets USA – teknikker som senere er blitt brukt på Guantánamo Bay – og til Milton Friedman. Under Friedmans ledelse fikk unge mennesker fra utviklingsland opplæring i laissez faire-tenkning ved Universitetet i Chicago. Deretter dro de hjem for å omdanne sine hjemland til liberalistiske utopier. Metoden var «sjokkbehandling».

Med en sterk historisk bevissthet og skarpe analyser viser Klein at liberaliseringen av økonomien de siste tiårene slett ikke er resultatet av en demokratisk og fredfull utvikling.

«Lidenskapelig og utrolig lærerik, herlig kontroversiell og skremmende som bare pokker»
- John le Carré
«Naomi Klein er en undersøkende reporter av de sjeldne. Med et lynende skarpt sinn og oppmerksomt blikk streifer hun verden rundt, og finner forbindelser og mønstre som ellers unnslipper vår oppmerksomhet»
- Howard Zinn

Naomi Klein (f. 1970) er fra Canada. Hun er forfatteren av ”No Logo”, som ble en internasjonal bestselger og er oversatt til 28 språk. Klein har også skrevet en rekke prisbelønte artikler, og skriver jevnlig for blant annet The Nation og The Guardian. En samling av hennes artikler, ”Stengsler og åpninger”, kom ut på norsk i 2002.


Del denne pressemeldingen på: