Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Skrik
Fransk beretning om et forsvunnet bilde
Av Bent Johan Mosfjell, 30. Oktober 2007, kl. 10.23

Pressemelding fra Messel Forlag:

SkrikLaurent Graff
Skrik
Oversatt av Jan Jakob Tønseth

Maleriet «Skrik» ble stjålet fra Munch-museet i Oslo 22. august 2004. Først to år senere, i august 2006, dukket maleriet opp igjen. Men hvor var det mens det var borte?

Laurent Graff har i romanen Skrik (Le Cri) skrevet en urovekkende, men også humoristisk beretning om hvor Edvard Munchs verdensberømte maleri tok veien og hva som skjedde med det da det var borte.

Fortellingen foregår rundt en bomstasjon på motorveien. Kun noen få personer har sitt liv og virke her. De registrerer at bilene bare blir færre og færre, og snart er veien nærmest forlatt. Men de få menneskene som passerer, setter spor.

Romanen fikk stor oppmerksomhet da den kom ut i Frankrike, og den er også omtalt i norske medier. Interessen for Munch synes ikke å ha noen grenser. Dette er en roman i malerens ånd. En spennende forfatter har latt seg inspirere av en beslektet kunstnersjel.

Som forfatteren selv sier: «Jeg tror ikke på tilfeldigheter. Jeg vet ikke hvilken vei Munchs maleri
har tatt, men jeg tror at min bok og maleriet er intimt forbundet med hverandre.
»

Seks dager etter at boken kom ut i Frankrike fikk forfatteren nyheten om at maleriet var funnet. Høyesterett vil ikke frigi informasjon om hvor bildet har vært og hvordan det kom til rette. Graff har én historie.

Laurent Graff er 37 år. Hans ubarmhjertige innsikt er ofte å finne i bøkene. Han er ved god helse og håper å leve så lenge som mulig. Han har gitt ut følgende romaner:

Caravane, 1998: Éditions du Rocher
Il est des nôtres, 2000: le dilettante
Les Jours heureux, 2001: le dilettante
La vie sur Mars, 2003: Éditions du Rocher
Voyage, voyages, 2005: le dilettante
Le Cri, 2006: le dilettante
Il ne vous reste qu’une photo à prendre, 2007: le dilettante

Utgivelse oktober 2007
Ib. kr 248,-
ISBN 978-82-7631-096-2


Del denne pressemeldingen på: