Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Svart jente / hvit pike
Svart og hvitt hos Joyce Carol Oates
Av Bent Johan Mosfjell, 16. Oktober 2007, kl. 10.57

Pressemelding fra Pax:

Svart jente / hvit pikeJoyce Carol Oates’ dobbeltportrett av to unge jenter fanget i rasismens psykologi og familiens føringer er skakende lesing.

Genna Meade, hvit pike av en gammel familie med nobel historie som antislaveri-aktivister, har midt på 70-tallet delt rom på college med Minette Swift, svart prestedatter fra Sørstatene. 15 år senere tar Genna inn over seg denne tiden på nytt – og begivenhetene som førte til Minettes dramatiske død. Fortellingen gir et sterkt dobbeltportrett av to unge jenter med kompliserte bånd til to ulike familiesystemer og svært forskjellige sosiale forhold. Genna ønsker intenst å bli nær venn med Minette, men avvises steilt og sint. Da stygg rasistisk sjikane dukker opp, knytter Minette båndene tettere til sin autoritære far. Genna på sin side forsøker å holde kontakt med sin far, en kjent radikal advokat og forsvarer av opposisjonelle.

Joyce Carol Oates er en av USAs mest anerkjente forfattere. Hun har skrevet i så å si alle genrer – romaner, noveller, drama, essays, litteraturkritikk, poesi, krim og barnebøker. Hun har vunnet en rekke litterære priser, deriblant National Book Award. Blant hennes seneste store romaner er Blond og Niagara, som begge har vært internasjonale bestselgere, og er utgitt av Pax Forlag. Svart jente/hvit pike utkom i USA i 2006, og i 2007 foreligger The Gravedigger’s Daughter, som er under oversettelse til norsk.

Joyce Carol Oates har undervist ved universiteter både i Canada og i USA. Siden 1978 har hun vært professor i skrivekunst ved Princeton University, New Jersey.

”Storheten i dette kan ikke overvurderes.” – Los Angeles Times Book Review

Joyce Carol Oates
Svart jente / hvit pike
Oversatt av Tone Formo
Innb. kr. 338.-
Pax Forlag 2007


Del denne pressemeldingen på: