Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Med barnelitteraturen på Norgesturné
Årets viktigste turné for barne- og ungdomsbøker er på veien
Av Bent Johan Mosfjell, 4. November 2007, kl. 13.11

Pressemelding fra IBBY Norge – Barnebokforum

IBBYKommer snart til ditt distrikt – reiseruta ligger her

Mandag 29. oktober startet den seks uker lange Norges-turneen der årets beste bøker presenteres for landets 2000 viktigste formidlere av litteratur til barn og ungdom: bokhandlere, skolebibliotekarer, lærere og barnebibliotekarer.

Svært få har lest flere bøker i år enn Bo Gaustad (bildebøker), Guri Fjeldberg (barnebøker) og Ine Marit Torsvik Bertelsen (ungdomsbøker). Deres ansvar er å ha lest alt. Målet er å sørge for at de bøkene som fortjener oppmerksomhet virkelig får det. Ved å vise mangfoldet, vil det bli mulig for formidlerne å gi barn og unge akkurat den boka som hver enkelt kan føle seg hjemme i.

De tre har stiftet nærmere bekjentskap med promp, selvmord, dikt, drager, dop, lesbesex, skytsengler, skuespill og kunnskapsleksikon. Aldri før har utvalget vært større og mer variert. Desto større betydning har disse ”høstkursene” eller ”årets bøker”, som de også kalles, for formidlerne.

Et eksempel:

Debutant Elisabeth Johannesen er blant de ukjente og oversette barnebokforfatterne som kan glede seg. Nulla av innkjøpsutvalget, verdiget to notiser og terningkast fem i Saltenposten, men etter IBBYs tradisjonsrike høstkurs, er sannsynligheten stor for at hennes humoristiske versebok ”Prinsessen på fjerten” vil finne veien fram i utstillingshyllene og under juletrærne.

Av nye trender kan vi særlig peke på

Ungdomsbøker:
- realisme tar over for fantasy
- nye former øker mangfoldet - dagbok, punktroman, grafiske romaner
- ungdomsboka er endelig så smått begynt å nærme seg kroppsfikseringa i ungdomskulturen
- 2. verdenskrig - og krig mer generelt - er tilbake som tema

I barnebøker:

- morsrollen endrer seg - forfatterne forsøker å øke forståelsen for at det kan være vanskelig å være mor. Mødre er, som aldri før, psykisk syke, illsinte og – nytt av året – totalt fraværende og sterkt savnet.
- 4 av årets bøker handler om jakta på far og betydningen av å kjenne sitt biologiske opphav (Mor vil gjerne ikke fortelle hvem far er)
- Kvaliteten på illustrasjonene i lettlestbøkene på vei opp
- Fortsatt ingen flerkulturelle stemmer. Så vidt et par tilfeller av mørkuda barn i illustrasjonene.

Turneen er en årlig begivenhet i regi av IBBY Norge – Barnebokforum. Vi besøker 29 steder fra Tana til Kristiansand. Reiseruta ligger her.

Veddemålet

Vil Guri klare å lese første side av Ur-Pippi høyt mens hun går på slak line - helst til feiringen av at Astrid Lindgren skulle fylt 100 år 14. november? (Hun har øvd som en gal siden september.)

Guri Fjeldberg


Del denne pressemeldingen på: