Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Nytt Prosa
Årets siste nummer utgitt
Av Bent Johan Mosfjell, 29. November 2007, kl. 0.45

Pressemelding fra Prosa:

Prosa 06/07Fra innholdet i nummer 6-2007

Asta Busingye Lydersen og Hanna Wozene Kvam om mistenkelige utlendinger
Med utgangspunkt i to nye bøker om minoriterer i Norge, ”Mistenkelige utlendinger” og ”Tatt for en annen”, oppsummerer disse to skribentene minoriteserfaringer, og gir utfordringer til norske medier og myndigheter. Møt også Hanna Wozene Kvam i samtale med Tove Strand, Kohinoor Nordberg, Marianne Mikkelsen, Ragnhild Sollund, Anne Hege Simonsen og Elisabeth Eide i kveld.

Leila Simaee om sitt tidligere liv i Iran
– og sitt nåværende på asylmottak i Norge
Den iranske forfatteren og feministen Leila Simaee forteller sin sterke historie i Prosa. Artikkelen er oversatt av Baghi Taleb Ol Elm, som bor i Oslo og bl.a. har utgitt bok om forholdene i iranske fengsler 1978-1988, og en kurdisk bok om norsk barneoppdragelse. Se for øvrig kronikk i dagens Aftenposten.

Inger Østenstad om kanon-året 2007
”’Ingen kanon’, uttalte Litteraturhusets leder Aslak Sira Myhre om Steffen Kvernelands veggmaleri av 35 samtidsforfattere som ble avdekket ved Litteraturhusets åpning 5. oktober 2007, og kalte utvalget ’et tverrsnitt av norsk samtidslitteratur’”. Inger Østenstad viser i sin artikkel om ”kanon-året 2007” at det nok ikke er så enkelt…

Susanne Hedemann Hiorth om årets Welhaven-jubileum
Har Welhaven-året 2007 gått deg hus forbi? Tre nye bøker trekker dikteren, nasjonsbyggeren og bergenseren fram fra glemselen. Prosas skribent spør om vi har å gjøre med velvillig, tam kulturformidling eller spenstige innføringer i livet og verket til en streng romantiker, underkjent smaksdommer og kontroversiell urbanist.

Hans Fredrik Dahl om biografiens triumf
”Biografier skrives nå om alle, og av alle. Nest etter kriminallitteraturen fremstår biografien som det norske bokmarkedets kommersielle suksess-sjanger. Mens man før regnet den som en krevende sjanger, forbeholdt den drevne forfatter og gjerne også det modne menneske, er biografien nå blitt et allment anliggende og opptrer gjerne som forfatterens første bok. Og slik kriminallitteraturen tiltrekker seg utøvere fra andre yrker – sykepleiere, aksjemeklere, oljeingeniører – kommer biografene nå ikke bare fra historikernes eller litteraturviternes rekker, men skrives minst like gjerne av journalister, lektorer eller forlagsfolk.” Hans Fredrik Dahl analyserer dette suget etter biografier, som har ført til at forlagene leter etter skribenter og objekter overalt.

Les også:
* Maria Vinje Dodson om frykt og fundamentalisme
* Monica Five Aarset om westernism
* Marit Skivenes og Sissel Trygstad om en utypisk varslers historie
* Anne Fastrup om verdenslitteratur
* Kåre Bulie om smak
* Christopher Haanes om typografi
* Minibiografi om Tordis Ørjasæter

Innhold 06 07:

Leder
Agenda: Kanskje gir ingen kanon. Om årets litterære kanoner og kanoniserere. Av Inger Østenstad
Bokessay: Storm i andedammen. Welhaven-året 2007. Av Susanne Hedemann Hiorth
Minibiografi om Tordis Ørjasæter. Av Nan Bentzen Skille
Eetterlyst Av Trond Thorbjørnsen
Forsiden Av Kai Gjelseth
Min debut Anne Eriksen

Bokanmeldelser
- Asta Busingye Lydersen om Ragnhild Sollund: Tatt for en annen
- Hanna Wozene Kvam om Elisabeth Eide og Anne Hege Simonsen: Mistenkelige utlendinger
- Monica Five Aarset om Sarita Skagnes og Lene Wikander: Bare en datter og Hege Storhaug: Tilslørt. Avslørt
- Maria Vinje Dodson om Lars Fr. H. Svendsen: Frykt og Torkel Brekke: Hva er fundamentalisme
- Marit Skivenes og Sissel Trygstad om Kari Breirem: På BA-HR bakke. En ­varslers historie
- Anne Fastrup om Jon Haarberg, Tone Selboe og Hans Erik Aarset: Verdenslitteratur

Bokessay: Biografiens triumf. Av Hans Fredrik Dahl
Kortversjonen: Kjetil Rolness: Med smak skal hjemmet bygges. Av Kåre Bulie
Form og design: Codex. Av Christopher Haanes
Fagoforleggeren i Manifest Håkon Kolmannskog
Historie: Mitt liv som Leila. Av Leila Simaee
Bokhandleren i Kristiansand Grethe Broen
Prosak
Bidragsytere

Årets bøker 2007


Del denne pressemeldingen på: