Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Ut og stjæle hester
Får topplassering i New York Times
Av Bent Johan Mosfjell, 30. November 2007, kl. 4.27

Pressemelding fra Oktober:

Ut og stjæle hesterNew York Times anerkjente bokmagasin New York Times Book Review har kåret Per Pettersons roman ”Ut og stjæle hester” til en av de fem beste skjønnlitterære bøkene utgitt i 2007.

I forrige uke ble det kjent at ”Ut og stjæle hester” befant seg på listen over hundre utvalgte bøker. Petterson var den eneste nordiske forfatteren på denne listen. I dag ble antallet redusert til ti, derav fem skjønnlitterære.

Hvert år kårer New York Times årets beste bøker. Avisen har ca 1,1 mill lesere daglig, og søndagsutgaven, der bokmagasinet er et bilag, har 1,6 millioner lesere.

New York Times Book Review anmeldte nylig romanen over hele tre sider, og den begeistrede anmelderen Thomas Mc Guane skrev blant annet: ”En forholdsvis kort roman med et tidsspenn på et halvt århundre der ingen viktige ting er utelatt, er et slags mirakel … Et annet lite under ved ”Ut og stjæle hester” er at de døde karakterene fremtrer like tydelig som de levende”. Mc Guane sammenlignet Petterson med J.M. Coetzee og W.G. Sebald, og avsluttet med å slå fast at ”Ut og stjæle hester” ”er en gripende fortelling så original at den utvider leserens egen livserfaring.”

De fire øvrige romanene er “Man gone down” av Michael Thomas, “Tree of smoke” av Denis Johnson, “The Savage Detectives” av Roberto Bolaño og “Then we came to the end” av Joshua Ferris.

Les saken i New York Times

Ut og stjæle hester har fått massiv internasjonal oppmerksomhet siden den kom ut i 2003, og Petterson har mottatt flere prestisjetunge priser for romanen. I Storbritannia ble han som første norske forfatter noensinne tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award. I Frankrike ble han tildelt litteraturprisene Le Prix Littéraire Européen Madeleine Zepter og Le Prix Mille Pages, og han ble nominert til den anerkjente litterære prisen Le Prix Médicis. Her hjemme mottok han Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for romanen.

Per Petterson (f. 1952) debuterte med novellesamlingen ”Aske i munnen, sand i skoa” i 1987. Han har siden utgitt fem romaner og essaysamlingen ”Månen over porten” (2005). For ”Til Sibir” ble Petterson nominert til Nordisk Råds litteraturpris og The International IMPAC Dublin Literary Award, og for ”I kjølvannet” mottok han Brageprisen.


Del denne pressemeldingen på: