Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Brink og vandringer
På Bjørnsonfestivalen 2008
Av Bent Johan Mosfjell, 11. Desember 2007, kl. 9.41

Pressemelding fra Bjørnsonfestivalen:

André BrinkVandringer - Festivaltema for Bjørnsonfestivalen i 2008

Bjørnsonfestivalen hadde klima som tema i 2007, der vi fokuserte på den menneskeskapte globale oppvarmingen. Vi spurte om vi er i stand til å møte de store utfordringene kloden står overfor og med hvilken rett vi overlater en skadeskutt klode til våre barn og barnebarn.

Med dette som bakteppe ønsker vi i 2008 å fokusere på den største globale utfordringen i dette århundre; de enorme folkevandringene. Det er svært tvilsomt at menneskene vil kunne tilpasse seg de store klimatiske endringene og overleve i enkelte områder der de lever i dag. Hvilke konsekvenser får forflytningen av store menneskegrupper for språk, kultur og identitet for folkegruppene som vandrer, og for landene som tar imot, som Norge nødvendigvis vil være ett av? Vandringer har preget hele menneskehetens historie, og likeledes vært et gjennomgangstema i verdenslitteraturen. Festivalen vil selvsagt også kaste blikk bakover i historien.

Tema for 2008 blir således vandringer.

Afrika – menneskets vugge, er et av de mest truede områdene i dette perspektivet. Det er derfor med stor glede vi kan annonsere at den sterke sørafrikanske forfatterstemmen til.

André Brink kommer til Bjørnsonfestivalen

André Brink er forfatter og professor i litteraturvitenskap og født i 1935. Han skriver sine bøker både på afrikaans og på engelsk. Sentralt i forfatterskapet står kjærligheten til det afrikanske landskapet, samt enkeltmenneskenes kamp mot et korrupt og autoritært overherredømme. Innsikten i eget hjemland og menneskene som bor der, er bemerkelsesverdig.

Brinks romaner rommer kraftig kritikk av forholdene slik de var i et Sør-Afrika preget av undertrykkelse og sensur. Romanen "Kennis van die Aand", 1973 ("Looking on Darkness"), var det første forbudte afrikaansspråklige verk i Sør-Afrika. André Brink er tildelt flere litterære priser, og i 1980 fikk han Martin Luther Kings Minnepris. Fjorten av Brinks romaner er oversatt til norsk, blant andre "Hvit tørketid", "En lenke av stemmer", "En terrorhandling", "Bilder i sand", "Djeveldalen" og Attråens rett.

Bjørnsonfestivalen går av stabelen i uke 35: 27. – 31. august 2008.

(Bilde fra arrangøren)


Del denne pressemeldingen på: