Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
To innvandrerromaner
"Kiffe kiffe i morgen" og "Leve, overleve"
Av Bent Johan Mosfjell, 26. Mars 2008, kl. 9.50

Pressemelding fra Minuskel Forlag:

Kiffe kiffe i morgenMinuskel feirer mangfoldsåret med to «innvandrerromaner» fra Frankrike, Kiffe kiffe i morgen og Leve, overleve. Begge bøkene skildrer miljøer der den geografiske avstanden til sentrum av Paris og Europa er nokså kort - noen minutter med metroen - men der den kulturelle avstanden fortoner seg som langt vanskeligere å tilbakelegge.

I Kiffe kiffe i morgen (Kiffe kiffe demain) av Faïza Guène (f. 1985) møter vi femten år gamle Doria, som bor sammen med moren utenfor Paris. Faren har flyttet tilbake til Marokko og giftet seg på nytt. Tilsynelatende har ikke Doria så mange valgmuligheter, men kanskje er ikke alt like forutsigbart likevel. Sakte, men sikkert begynner nemlig hverdagen å forandre seg. Kiffe kiffe i morgen er en motvekt til det dystre bildet av forstedene som dominerer i mediene. Boken ble umiddelbart en enorm suksess i Frankrike (mer enn 200 000 solgte eksemplarer), og den er oversatt til over tjue språk. Faïza Guène er nå i gang med sin tredje roman.

«Hennes röst har en oemotståndlig blandning av tillämpad tuffhet och känslig klarsyn.»
- Dagens Nyheter

«A confection that is tender, funny, and even wise. [Kiffe kiffe] challenges the conventional wisdom that the suburbs are only dangerous, crime-infested wastelands where hatred runs deep and hope is nonexistent.»
- New York Times

Kiffe kiffe i morgen
Oversatt av Thomas Lundbo
Isbn 9788292796030
Innb., 160 s. / kr 268,-
I salg fra 25. mars

Leve, overleve (Dit violent) av Mohamed Razane (f. 1968) handler om den desillusjonerte Mehdi, som er atten år og arbeidsledig. Framtiden er dyster, og Mehdi er frustrert over stigmatiseringen han og kameratene utsettes for. Som lokal mester i thaiboksing får han utløp for noe av raseriet mot politikerne, skolesystemet og hele det franske samfunnet. Forholdet til Marie, en kvinne som er mye eldre enn ham, er det eneste som gir ham små glimt av håp. Men det er umulig for ham å hengi seg til kjærligheten, for når en kamerat får juling er Mehdi nødt til å legge ut på et destruktivt hevntokt. Leve, overleve utkom et drøyt halvår etter de voldsomme opptøyene i Frankrike høsten 2005, og den er ikke mindre aktuell etter at Nicolas Sarkozy, innenriksministeren som kalte innvandrerundommene «avskum», er blitt president og nylig har lagt frem sin nye handlingsplan for forstedene.

Leve, overleve
Oversatt av Thomas Lundbo
Isbn 9788292796023
Innb., 160 s. / kr 268,-
I salg fra 15. april


Del denne pressemeldingen på: