Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Forbannet velsignet
Ny bok fra Anne Ch. Østby.
Av Bent Johan Mosfjell, 8. April 2008, kl. 8.59

Pressemelding fra Schibsted Forlagene:

Forbannet velsignetDet er ikke tilfeldig at det er den amerikanske poeten ee cummings som åpner Anne Ch. Østbys nye bok.
"I carry your heart." Jeg bærer deg i hjertet mitt. Inni hjertet mitt.

For det er det den handler om, Forbannet velsignet, Østbys første roman for voksne. Om de nære, tette båndene. De som gir trygghet og tilhørighet, men som også kan knyttes så stramt at vi kveler, skader og ødelegger hverandre
.
Beretningen om Eirun og de andre kvinnene på Signa speiler de usynlige maktmønstrene. De kryssende trådene av avhengighet og hjelpeløshet, skyld og beskyldninger, fortielse og desperasjon. Uavslørte hemmeligheter og forventninger som ikke blir oppfylt. Det handler om den forbannet velsignede kjærligheten. Den som gjør at vi bærer hverandres hjerter.

Anne Ch. Østby ble godt mottatt da hun i 1999 debuterte med ungdomsboka Anna@verden.com. Hun har siden utgitt fem ungdomsbøker og en barnebok – flere av dem solgt til andre land og utgitt i bokklubb.

Bokens seks fortellerstemmer er Britt, Tone, Kristin, Eirun, Malin og Isa. De er mødre, døtre, søstre og venninner. Eirun er småbarnsmoren på 17 år med en intens dragning mot å leve på kanten, å finne ut hvordan alt egentlig er. Psykologmoren Tone er overbevist om at alt kan snakkes i orden og analyseres på plass. Bestemoren og primadonnaen Britt ser ikke Eiruns smerte fordi hennes egen tar all plass. Tante Kristin plukker til seg smuler av andres liv fordi hun ikke tør satse på sitt eget. Lillesøster Malin er lysbarnet som ser alt, men som selv ikke blir sett. Venninnen Isa suges inn i Eiruns maktunivers, bergtatt av hennes totale forakt for grenser.

Romanen fører oss tilbake til etterkrigstida og frem til i dag, og viser hvordan historien alltid tar seg ulikt ut fra den andre siden. I løpet av en eneste kveld og natt strekker Eirun grensene lenger enn hun noen gang tidligere har gjort.

Ib. Kr 298,- ISBN 978-82-516-2468-8

Anne Ch. Østby (f. 1958) har de siste 18 årene levd som FN-nomade i sju forskjellige land. Hun bor for øyeblikket i Teheran, Iran, med sete på første rad til den politiske dramatikken som utspiller seg i denne delen av verden. Gjennom årene hun var bosatt i Malaysia, Kazakhstan, Pakistan, USA og nå Iran, har hun sett mange ulike kulturer på nært hold. Men dette med menneskenes hjerter …?
– De er ikke så forskjellige, mener forfatteren.


Del denne pressemeldingen på: