Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Nytt Vagant
20-årsjubileum og hederlig omtale fra Norsk Tidsskriftforening.
Av Bent Johan Mosfjell, 9. Mai 2008, kl. 11.53

Pressemelding fra Vagant:

Vagant 1-2008I 2008 fyller Vagant 20 år. Bladet er på offensiven, og feirer med den fyldigste årgangen i Vagants historie. Hvert nummer er på 160 sider. I dag slippes årets første utgave.

Hederlig omtale: Vagant har fått mye begeistret omtale de siste årene. I går kveld fikk Vagant sølvplass og hederlig omtale under kåringen av Årets tidsskrift, utdelt av Norsk Tidsskriftforening under Nordiske Mediedager i Bergen, "for sin evne til å dyrke frem en egen samtale om litteratur på et høyt faglig nivå, og for sin gode design".

Årets første nummer setter særlig fokus på Europa-bilder i norsk samtidslitteratur. Vagant har oversatt forfattere fra kontinentet, hentet inn nye perspektiver på EU og samlet flere inspirerte, nyskrevne essays om moderne europeiske klassikere. Anne Helene Guddal gjør en lesning av Aage Storm Borchgrevinks romaner og reportasjebøker om Øst-Europa. Borchgrevink har vært en kritisk deltaker i debatter om Dag Solstad og Arild Linnebergs syn på Nato og forholdet mellom Europa og USA – Vagant presenterer den første grundige lesningen av hans egne bøker. Susanne Christensen og Morten Auklend diskuterer B. Andreas Bull-Hansens Evv Lushon-trilogi, som har vært omdiskutert for sin dystopiske visjon av et fremtidig Europa underlagt kalifatet. Morten A. Strøksnes skriver sin egen generasjons politiske selvportrett i en omtale av Naomi Kleins Sjokkdoktrinen. Aslak Nore belyser sammenhengen mellom thrillerlitteratur og geopolitikk.

Vagant ble startet av studenter ved Universitetet i Oslo i 1988. Bladet markerte seg raskt som et kritisk og vitalt forum for både den unge litteraturen og oversettelse av utenlandsk litteratur. Siden har en rekke ulike redaksjoner sørget for at bladet har beholdt sin orientering mot bevegelser innen internasjonal litteratur og litteraturteori, og sine grundige og overraskende vinklinger på norsk litteratur. Tidsskriftet har gjennomgående vært preget av selvstendighet i forhold til den øvrige litterære offentligheten. Noen markante redaksjonsmedlemmer har vært Henning Hagerup, Linn Ullmann, Bjørn Aagenæs, Gunnar Rebnord Totland, Alf van der Hagen, Espen Stueland, Torunn Borge, Ingvild Burkey, Pål Norheim, Karl Ove Knausgård, Tore Renberg og Eirik Vassenden.

Ved årsskiftet 2006/2007 ansatte forlaget og Vagant for første gang en ansvarlig redaktør, Audun Lindholm. Men fortsatt har tidsskriftet en sammensatt redaksjon med hele åtte redaksjonsmedlemmer.

Kr. 75,-
www.vagant.no

Vagant redigeres fra Bergen.


Del denne pressemeldingen på: