Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Dansen i Firenze
Ny bok om familievold og psykopati
Av Bent Johan Mosfjell, 6. August 2008, kl. 12.05

Pressemelding fra Form it:

Dansen i FirenzeI august lanseres en ny og utradisjonell roman om vold i nære relasjoner og psykopati: Dansen i Firenze. Gjennom en uvanlig blanding av fakta og fiksjon forklarer en mannlig fortellerstemme deg mer om denne problematikken.

- Jeg tror mange vil kunne ha nytte av denne boken. Det er en realitet at de fleste av oss vil kunne støte på og måtte omgås en psykopat i løpet av livet, i alle fall en person med mer eller mindre psykopatiske trekk, skriver Dr. med. Spesialist i psykiatri, Hans Jacob Stang, i bokens forord.

Dansen i Firenze er en roman, på grensen til sakprosa. Handlingen veksler mellom nåtid og historiske fakta fra middelalderens Firenze, deriblant beskrivelser av Niccolo Machiavelli, en omstridt person som kanskje var den første kjente psykopat i moderne historie.

Syk virkelighet
Livet til bokens hovedperson, Fredrik på 35 år som bor på Frogner i Oslo, blir snudd på hodet da han forelsker seg i en kvinne og temmelig uforskyldt og uerfaren blir dratt inn i en syk virkelighet, der han får innblikk i et ekteskap preget av psykisk terror og vold.

Underveis må han ta stilling til en rekke mellommenneskelige handlemåter og atferd han ikke var kjent med fra tidligere. De store spørsmålene blir å forstå denne type atferd, forholde seg til dette og finne måter å hjelpe de som blir rammet, i dette tilfellet mor og barn.

Intervjuet psykopatofre
Boken er et resultat av grundig research om temaet, dybdeintervju med psykopatofre og ansatte på krisesentre.

- Det antas at cirka ti prosent av voksne mennesker har psykopatiske trekk. Vold i nære relasjoner er et utbredt destruktivt fenomen, der barn ofte blir de store taperne. Det ulykksalige er at disse ofte selv ender opp som overgripere i voksen alder. Familiespiralen fortsetter, sier forfatteren, som skriver under pseudonymet Fabio Sommer.

- Voldsutsatte er ofte forvirret, manipulert, fanget i sitt eget tankemønster og finner ikke veien ut. Kunnskap er viktig for å stoppe spiralen, og det er et håp at boken kan være et nyttig bidrag. Både til hvordan man kan unngå, og komme seg fri fra, slike personer, sier han.

Nyttig læring
Stang, som har lang fartstid som forsker på temaet, beskriver boken som spesiell og fascinerende.

- Forfatteren av denne boken har satt seg grundig inn i den foreliggende faglitteratur på dette området. Han følger også en tradisjon i den forstand at han har mange av de skjønnlitterære forfatterne bak seg som gjennom århundrene har skildret psykopatiske personligheter.

- Kanskje har disse forfatterne på mange måter bidratt til en mer nyansert forståelse og et rikere bilde av hva slags medmennesker vi her har med å gjøre enn den psykiatriske forskningen, og hvordan man skal forholde seg til disse for at de nærmeste skal bli minst mulig skadelidende, påpeker han videre i bokens forord.

Pris: 339,-
ISBN: 9788292537022


Del denne pressemeldingen på: