Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Litteratur på gps
Simon Stranger vant Tekstopia-konkurransen
Av Bent Johan Mosfjell, 16. Januar 2009, kl. 22.00

Pressemelding fra Tekstopia:

Simon StrangerForfatteren Simon Stranger (Mnem, Den veven av hendelser vi kaller verden) ble i dag kåret til vinner av tekstopia-konkurransen. Andreplassen ble delt mellom Victoria Kielland og de to samarbeidende forfatterne Inge Haugane og Stian Johansen. Disse tre (fire) vinnerene har skrevet stedsbundne Oslo-tekster av imponerende kvalitet, og som ifølge juryen «har vist stor vilje og mot til å prøve nye veier» - bokstavelig talt.

Tekstene i tekstopia-systemet er nemlig tilrettelagte for å oppleves som «stedsbundne lydbøker», det vil si at tekstene er tilgjengelige som lydopptak som kan lastes ned via mobiltelefon, og automatisk spilles av når man passerer stedet teksten handler om. Dette skjer ved hjelp av GPSteknologi, og er tema for forskningsprosjektet Inventio ved Universitetet i Oslo, som arrangerer konkurransen i samarbeid med Gyldendal Norsk Forlag.

Juryen har bestått av Helene Uri (forfatter og juryleder), Bjarne Buset (informasjonssjef, Gyldendal) og Gunnar Liestøl (professor ved Universitetet i Oslo og prosjektleder for Inventio-prosjektet). Sammen har de valgt ut ti finalister blant 46 innsendte bidrag, som deretter har blitt bearbeidet og lagt inn i tekstopia-systemet. Deretter har juryen kommet sammen og gått på skattejakt i Oslo sentrum med GPS-telefoner og hørt på et mylder av stedstekster av alle slag. I juryens begrunnelse for avgjørelsen heter det:

Vinnerbidraget tiltalte hele juryen umiddelbart, både i kraft av sin litterære kvalitet og bredden i tekstene. Spesielt måten nåtid og fortid veves sammen med stedets kvaliteter i en serie korte tekster har gjort inntrykk. Tekstene viser stor bredde, både i tematikk - fra byens urhistorie til dagsaktuelle, politiske temaer – og stil – fra det småmuntre til det høytidsomme. Tekstene tar også for seg et bredt spekter av steder, fra en av byens eldste bygninger (Gamle rådhus) til en av de nyeste (Operaen).

Juryen vil også gi behørig ros til de øvrige deltakerene i konkurransen, og spesielt de ti finalistene.

- Deltakelsen har vært stor, og nivået på bidragene har vært overraskende bra, uttaler juryleder Helene Uri på vegne av juryen. - Å gå rundt i byen og få tekstene lest opp på stedet har åpnet opp for nye og spennende måter å oppleve litteraturen på, og har lagt en dimensjon til tekstene. På en måte har deltakerene vært med på å definere en ny sjanger, oppsummerer hun.

Alle tekstene kan leses og høres på nettstedet tekstopia.no, hvor alle og enhver også kan legge inn sine egne tekster på Oslo-kartet.

Førstepremien i konkurransen er på 5000,- kroner, mens andrepremiene er på 2500,- hver. I tillegg til de premierte forfatterene ønsker juryen å gi spesiell oppmerksomhet til en fjerde deltaker, Sigurd Lindstad, for å ha bidratt med «de mest humoristiske tekstene, og den mest bevisste leken med sjangre, i den ærefulle tradisjonen etter Harald Eias Oslolosen».

Bilde fra Tiden.


Del denne pressemeldingen på: