Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Det første barnet på månen
Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande med ny bok.
Av Bent Johan Mosfjell, 4. August 2009, kl. 19.16

Pressemelding fra Cappelen Damm:

Det første barnet på månenBjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande:
Det første barnet på månen

Radarparet Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande har tidligere vakt oppsikt og begeistring med sine eksperimentelle billedbøker. De har både tryllet og saget, med bravur, og til flotte kritikker. Nå er turen kommet til verdensrommet.

Peter har fått bursdagspresang: Han skal bli det første barnet på månen. Snart er den store dagen her, og moren hans skal få trykke på startknappen. I fire dager skal han fly, alene i romraketten, ute i det uendelige verdensrommet.

Bjørn Arild Ersland (f. 1965) har skrevet en rekke kritikerroste barnebøker. Mest kjent er Ersland for sine bilde- og faktabøker for barn. Han har to ganger blitt nominert til Kirke- og Kulturdepartementets bildebokpris. I 2008 ble han nominert til Brageprisen for faktaboka Onkel Arne. 2009 fikk han Skolebibliotekarprisen for sitt samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker.

Lars M. Aurtande (f. 1973) er utdannet på kunstskole og i visuell kommunikasjon, og har illustrert en rekke barnebøker. Aurtande har mottatt flere utmerkelser for arbeidene sine.

Tidligere bøker Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande har laget sammen: Sageren (2006) og Modellbyggeren (2007).

Jeg har aldri før lest en norsk barnebok med så mye rom for tolkning. Alle jeg har vist boken til leser den korte teksten på hver sin måte. Noen leser om en overambisiøs mor, eller om frykten for å bli forlatt, mens andre ser et politisk system som ofrer enkeltmennesket for en sak. Den kan også leses som en utypisk grøsser, i og med en uavklart slutt. Jeg leser den mest som overgangsrite og pubertetsfortelling: om ubehaget ved å forlate mor, og prisen for å gå inn i de voksnes rekker. Flere har spurt om boken egner seg for barn. Mitt svar er ubetinget ja: lesende barn har etter min erfaring evne til å håndtere triste fortellinger og bearbeide tvetydighet.
Morten Haugen, Morgenbladet

Del denne pressemeldingen på: