Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Feber
Gudmund Skjeldal og Unni Berge har skrevet historia om norsk olje og gass.
Av Bent Johan Mosfjell, 10. August 2009, kl. 8.50

Pressemelding fra Cappelen Damm:

FeberNy bok med stor aktualitet i høstens valgkamp

Oljeboring i nord er blitt et hett tema i årets valgkamp. Boka Feber setter de nasjonale symbolene Lofoten og Jan Mayen inn i en global sammenheng – de menneskeskapte klimaendringene. Forfatterne Gudmund Skjeldal og Unni Berge spør seg om Jonas Gahr Støre fører oss galt av sted når han lokker med store petroleumsforekomster i nordområdene.

Boka Feber forteller den norske oljehistorien på ny måte; den stiller spørsmål om hva slags forestillinger vi er fanget i som politikere og velgere når det gjelder dette 40-årige ”eventyret”. Den er skrevet med undring og uro. Hvordan er det mulig for et petroleumseksporterende land å kalle seg et foregangsland på feltet klimapolitikk? Har det noe for seg å skulle gå foran? Hvordan avslutte den fossile tidsalderen i tide? Feber er ikke bare en nøktern historiebok, den er også full av underholdende historier og personlige refleksjoner om hva ingeniørene tross alt har prestert av underverker i Nordsjøen.

Boka går også rett inn i den aktuelle valgkampen. Boka viser hvilket høyt tempo norsk olje- og gassutvinning har vært preget av. Vi trenger ikke å la oss lure til åpne havområdene utenfor Lofoten og Jan Mayen nå. Oljeselskapene kan satse på Nordsjøen fortsatt, for ”begeret er fremdeles halvfullt og ikke halvtomt”, mener forfatterne, som viser at sentrale politikere fordreier estimatene om hvor mye uoppdaget petroleum det finnes i nordområdene.

Gudmund Skjeldal gav ut boka Den siste langrennaren i 2005. I 2008 kom han med Fallande snø. Med Feber avslutter han en slags trilogi om de menneskeskapte klimaendringene. Skjeldal er idéhistoriker, og er også kjent for mange som langrennsløper på 1990-tallet, og stifter av klimakampanjen Hvit Vinter.

Unni Berge er statsviter og jobber i miljøorganisasjonen ZERO hvor hun er ansvarlig for deres arbeid med fornybar energi. Unni sitter også i Bioteknologinemnda, og har ti års erfaring fra norsk miljøbevegelse (fra organisasjoner som Bellona, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet).


Del denne pressemeldingen på: