Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Carl Frode Tiller
Fikk europeisk litteraturpris i dag
Av Bent Johan Mosfjell, 28. September 2009, kl. 14.59

Pressemelding fra Aschehoug:

Carl Frode TillerI dag mottar forfatter Carl Frode Tiller, som første nordmann, European Union Prize for Literature, for romanen Innsirkling (2007). Prisen, bestående av 5.000 euro, overrekkes på en internasjonal seremoni i Brussel av prisens ambassadør Henning Mankell.

Om Carl Frode Tiller
Tiller (f. 1970 i Namsos) debuterte i 2001 med romanen Skråninga og fulgte i 2003 opp med romanen Bipersonar. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Tarjei Vesaas’ debutantpris, Brageprisen, Kritikerprisen og Sultprisen. I 2007 ble hans tredje roman Innsirkling nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Tiller er aktuell med enakteren Folkehelsa som kommer i bokform 08/10. Han skriver på nynorsk. Han er bosatt utenfor i Trondheim.

Om prisen
European Union Prize for Litterature er finansiert av EUs kulturprogram og utgis for første gang i år. Tiller mottar den sammen med 12 kolleger fra utvalgte europeiske land. Prisen skal dekke alle europeiske land i en syklus på tre år. Det blir altså tre år til neste gang prisen gis til en norsk forfatter. Prisens hjemmeside: www.euprizeliterature.eu

Juryens begrunnelse
Den norske juryen har bestått av Gina Winje (NORLA), Sindre Hovdenakk (Norsk Kritikerlag) og Bjarte Breiteig (Den Norske Forfatterforening). I begrunnelsen heter det at Tiller med dyp psykologisk innsikt og en sjelden stilbeherskelse gir stemme til et bredt spekter av personer i moderne, norske bygde- og småbymiljøer. Det står også at han makter å fange grunnleggende sosiale og eksistensielle problemstillinger i en ytterst fintfølende skrift.


Del denne pressemeldingen på: