Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Ingen som røyker hopper strikk
Tilbakeblikk til 80-tallet fra Linde Hagerup.
Av Bent Johan Mosfjell, 10. Oktober 2009, kl. 21.23

Pressemelding fra Cappelen Damm:

Ingen som røyker hopper strikkLinde Hagerup: Ingen som røyker hopper strikk

Da jeg fylte førti i fjor sommer, blei jeg foreldreløs på samme innpust. Når man er sånn omtrent midt i livet, er det fort gjort at man begynner å se seg tilbake. Særlig når man ikke har levende foreldre lenger som kan huske det som bør huskes. Plutselig må man huske på alt mulig selv. Og det hjelper ikke stort med fotografier. De er nesten litt i veien. Hukommelse sitter i hele kroppen, og den historien som jeg kjenner på nå om dagen, foregår i 1980.
Linde Hagerup i forordet til Ingen som røyker hopper strikk

Linde Hagerup har i sin nye ungdomsroman sett seg tilbake, til egen oppvekst på Rykkinn. Ingen som røyker hopper strikk har blitt en varm, morsom og alvorlig roman om overgangen mellom barn og voksen i en forstad til Oslo på 80-tallet. Historien fortelles uten å moralisere, og vil være gjenkjennelig for dagens unge, i tillegg til å være en god leseopplevelse for alle voksne som husker 80-tallet. Ingen som røyker hopper strikk er ikke selvbiografisk, men mye selvopplevd ligger i bunn. Boka er basert på flere levende modeller. Nina er Lindes bestevenninne den dag i dag, og insisterte på å få beholde sitt virkelige navn i boka. Flere av beskrivelsene i boka er inspirert av Ninas dagbok.

Ingen som røyker hopper strikk. Billie gjør begge deler. Året er 1980 og sommerferien er over. Billie har blitt tolv år, vokst seg et halvt hode høyere enn de andre, mista bestefaren og leser Bjørneboe. Dessuten har hun begynt å røyke. Hun har øvd temmelig mye og er blitt ganske god, men hun tør ikke si noe til bestevenninna Nina. Denne høsten settes vennskapet deres på en hard prøve.

Linde Hagerup er del av den skrivende Hagerup-familien. Hun er født i 1968, oppvokst på tettstedet Rykkinn utenfor Oslo, og nå bosatt på Kråkerøy i Fredrikstad sammen med sin sønn på 10 år. Sytten år gammel kom Linde inn på Skrivekunstakademiet i Bergen som en av de yngste noen sinne. Senere jobbet hun i mange år med teateradministrasjon, og hun har også jobbet ti år som medredaktør i det litterære tidsskriftet Vagant. Hun holder skrivekurs på videregående skoler, og er også fast spaltist i Fredriksstad Blad. Hun debuterte i 1999 med den kritikerroste kortprosasamlingen Og det skal vare så lenge. I 2007 kom romanen Ikke sant, også den til strålende mottagelse. Boka er også solgt til Nederland. I 2008 debuterte hun som barnebokforfatter med diktsamlingen Verdens største gorilla og andre rim, som også mottok pris fra Kirke- og Kulturdepartementet. Ingen som røyker hopper strikk er hennes første ungdomsbok.

Linde Hagerup inneholder store mengder tjære, nikotin og karbonmonoksid. Hun er svært skadelig for deg og dine omgivelser.


Del denne pressemeldingen på: