Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Ondskap
De henrettede i Norge 1815 til 1876.
Av Bent Johan Mosfjell, 10. Oktober 2009, kl. 20.12

Pressemelding fra Schibsted Forlag:

OndskapOndskap - De henrettede i Norge 1815-1876
Livet i Norge på 1800-tallet var tøft. Det var et til dels hardt og kaldt samfunn og ondskapen var fremtredende. I denne illustrerte boken får vi høre historien om 39 kriminalsaker som endte med dødsdom og eksekusjon.

Sørnes tegner et bilde av et Norge som er lite kjent fra før. Ved hjelp av studier av rettsdokumenter og avisartikler, har forfatteren rekonstruert begivenhetene som førte fem kvinner og 39 menn til retterstedet. Det dreier seg om mennesker fra de laveste sosiale lag – husmenn, stimenn og løsarbeidere. Vi får innblikk i miljøer preget av den dypeste fattigdom og nød. Ugjerningene har et bakteppe av sykdom og nød, knivslagsmål, pengebegjær, løsunger og fyll.

Når gode menn dør, forsvinner ikke deres godhet, den lever videre selv om de er borte. Men når onde menn dør, dør også alt deres og blir begravet med dem.
(Euripedes: ”Temenidae”, ca. 429 f. Kr.)

Boken gir oss innblikk i motivene bak ugjerningene, grufulle detaljer om drapene, etterforskningen, rettssakene og vitnemålene. Den følger de dømte til retterstedet og overværer halshuggingen. Her rapporteres det om delinkventenes siste ord så vel som skarpretternes og publikums reaksjoner.

På forfatterens hjemmeside finner du mer informasjon om boka.

Torgrim Sørnes (1956) er gynekolog og arbeider som overlege ved fødeavdelingen ved Ahus. Han har alltid hatt interesse både for historie og menneskenes mørkere sider.

Ondskap, innbundet kr. 349,-


Del denne pressemeldingen på: