Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Sigurd Evensmo
Alene blant de mange - en biografi
Av Bent Johan Mosfjell, 7. Oktober 2009, kl. 6.29

Pressemelding fra Cappelen Damm:

Sigurd Evensmo. Alene blant de mange. En biografiSigurd Evensmo. Alene blant de mange. En biografi
Stian Bromark og Halvor Finess Tretvoll.

Biografien om Sigurd Evensmo (1912-1978) er en fortelling om de eksistensielle og politiske hendelsene som formet det forrige århundret. Evensmo havnet stadig i sentrum av begivenhetene – som journalist, forfatter, redaktør, filmkritiker, sensurist og aktiv debattant.

Stian Bromark og Halvor Finess Tretvoll har skrevet en gripende fortelling der vi kommer tett inn på Evensmos handlingsmettede liv og brede politiske virke.

Pris: 449,-

Sigurd Evensmo engasjerte seg som ung mann i mellomkrigstidens stridsspørsmål. I 1940 fulgte han den norske regjeringen nordover, og tok deretter del i motstandsarbeidet. Han måtte flykte, men båten som skulle bringe ham til England, falt i Rinnan-bandens klør og mennene ombord ble henrettet av tyskerne. Alle unntatt Sigurd Evensmo. Hendelsen står i sentrum for hans roman Englandsfarere, en av etterkrigstidens største salgssuksesser.

Etter krigen kastet Evensmo seg inn i kampen om Norges plass i Europa. Han engasjerte seg mot norsk Nato-medlemskap i 1949, og ble redaktør for avisen Orientering. Der var han en av hovedarkitektene bak Det tredje standpunkt – det politiske ståstedet mellom sosialdemokrati og kommunisme. I 1961 var han med på å danne Sosialistisk Folkeparti.

Bak det sterke samfunnsengasjementet skjulte det seg en mann som slet med skyldfølelse over å ha overlevd krigen – et skjørt menneske som hele livet bakset med fortidens spøkelser.

Stian Bromark (f. 1972) er journalist og forfatter. Skriver for Dagbladet og Ny Tid. Har skrevet tre bøker sammen med Dag Herbjørnsrud. Den siste het Norge – et lite stykke verdenshistorie (2005).

Halvor Finess Tretvoll (f. 1980) er avdelingsleder i Dagsavisens kulturredaksjon og har tidligere vært kulturredaktør i Ny Tid. Han har skrevet boken Kosmopolitikk sammen med Thomas Hylland Eriksen.


Del denne pressemeldingen på: