Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
”17. roman”
Ny roman fra Dag Solstad
Av Bent Johan Mosfjell, 7. November 2009, kl. 19.42

Pressemelding fra Oktober:

17. romanDag Solstad
”17. roman”

Roman | IB. KR. 349,- | ISBN: 978-82-495-0655-2

I denne romanen møter vi igjen Bjørn Hansen fra Ellevte roman, bok atten.
Slik åpner boka:

”Den forhenværende kemneren på Kongsberg, Bjørn Hansen, er for lengst sluppet ut av fengslet hvor han sonet en dom på 3 1/2 år for bl.a. forsikringssvindel, det er nesten femten år siden. Siden har han prøvd å gå under jorda, og forbli der, i stillhet, så godt det lar seg gjøre. Men nå står han på Sentralstasjonen i Oslo hvor han skal ta toget til en bestemt stasjonsby på Sørlandsbanen der sønnen hans forhåpentligvis står og venter på ham.

Han føler seg ikke akkurat ønsket, verken til denne beretning, eller til de begivenheter som danner grunnlag for den, og som han stadig er hovedperson i, meget mot sin vilje. Bjørn Hansen er altså her igjen. Bjørn Hansen er tilbake igjen. Min romanfigur fra 1992, Bjørn Hansen, har dukket opp igjen. Den forhenværende kemneren på Kongsberg har vendt tilbake til den beretning han er en uomtvistelig del av.”


Dag Solstad er født i 1941 i Sandefjord. Han debuterte med novellesamlingen ”Spiraler” i 1965, og har siden vært landets mest markante forfatter. Dag Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk Råds pris for ”Roman 1987”. Han har også blant annet fått Gyldendalprisen, Doblougprisen, Aschehougprisen, Brageprisen og Brages hederspris. For ”Genanse og verdighet” ble han nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007), til Le Prix Femina i Frankrike (2008), og boken ble kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek. I 2009 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia for ”Ellevte roman, bok atten”. Bøkene hans er oversatt til over 20 språk.

Hovedbok i Bokklubben og i Epp.

Allerede før utgivelsen i Norge ble Dag Solstads nye bok ”17. roman” solgt til forlaget Rosinante i Danmark.


Del denne pressemeldingen på: