Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Det jeg aldri snakket om
Ny bok fra Azar Nafisi
Av Bent Johan Mosfjell, 8. November 2009, kl. 18.39

Pressemelding fra Humanist Forlag:

Det jeg aldri snakket omDet jeg aldri snakket om
Azar Nafisi, forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Å lese Lolita i Teheran, har skrevet en ny fantastisk bok om sin oppvekst i Iran. Ikke bare får vi ta del i Nafisis egne erfaringer, men også tidligere generasjoner, spesielt kvinnene, og deres liv driver fortellingen frem mot revolusjonen i 1978-1979 og forfatterens egen tid. Samtidig er boka mer intim og konfronterende enn sin forgjenger. Ved hjelp av minner, sin egen hukommelse, sin fars dagbok eller sin mors fotografier, trosser Nafisi sin mors utsagn om ikke å ta skittentøyvasken offentlig. Historiene som aldri ble fortalt og fiksjonene som ble fortalt blir et uttrykk for det samme bedraget.

Selv om den historiske og kulturelle bakgrunnen er Iran og landets mange politiske og sosiale forandringer frem til Revolusjonen, handler boken like mye om hennes kompliserte og vanskelige forhold til sin mor, farskjærligheten og skammen over å ha vært en dårlig datter. Nafisi klarer på mesterlig vis å la fortellingen om seg selv, familien og deres mange hemmeligheter, skuffelser og bedrag bli en del av en større fortelling om Irans historie. Hennes trassige motstand mot morens kontroll blir et uttrykk for den samme trassige motstanden mot det totalitære regimet i Iran etter 1979. Når Azar Nafisi til slutt forlater moren, forlater hun også det totalitære Iran. Savnet og den dårlige samvittigheten hun føler overfor faren blir den samme følelsen hun har over å ha forlatt et land hun elsker og er så sterkt knyttet til.

Azar Nafisi
Azar Nafisi (f. 1955) er professor og direktør for Dialogprosjektet ved Johns Hopkins Universitetet i Washington D.C. Hun har undervist i vestlig litteratur ved flere universiteter i Iran. I 1981 ble hun utvist fra universitetet i Teheran fordi hun nektet å gå med sjal. I 1997 forlot hun Iran og flyttet til USA. Hun har skrevet for The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal og The New Republic. Hun bor i Washington, D.C, med ektemann og to barn

ISBN: 9788292622551
Status: I salg
Utgivelsesår: 2009
Sideantall: 389
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Per E. Fosser


Del denne pressemeldingen på: