Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Villskapens år
Første bind i Edvard Hoems Bjørnson-biografi
Av Bent Johan Mosfjell, 14. November 2009, kl. 9.16

Pressemelding fra Oktober:

Villskapens årEdvard Hoem
Villskapens år. Bjørnstjerne Bjørnson 1832–1875

Biografi | IB. KR. 449,- | ISBN: 978-82-495-0288-2

Femten år gammal les Bjørnstjerne Bjørnson i avisa om den franske februarrevolusjonen og om opprøret mot Europas mektige som spreier seg frå land til land. Noko vakna til liv i han, ei tru på folkeopplysing og ei betre framtid for vanlege menneske, som han ber med seg resten av livet. I Villskapens år følgjer vi Bjørnstjerne Bjørnson frå han er ein ukjend og ærgjerrig ung mann, til han midt i livet flytter inn på Aulestad. Han blir førande i kampen for eit moderne og demokratisk Norge. Han gjer teatret til skodeplass for det verkelege livet. Han innvarslar den litterære realismen i Norden.

Vi møter Bjørnstjerne Bjørnson som kunstnar og politikar, som eit menneske blant andre menneske, som ektemannen til Karoline. Aldri før har det vore skrive så levande om vennskapet og konfliktane mellom Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, frå dei møttes tidleg i ungdommen, til dei gjekk kvar sin veg.

Villskapens år er første band i Edvard Hoems store biografi om Bjørnstjerne Bjørnson.

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969, og har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. For ”Kjærleikens ferjereiser” (1974), ”Prøvetid” (1984), ”Ave Eva” (1987) og ”Mors og fars historie” (2005) vart han innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han vart òg innstilt til Kritikerprisen for denne romanen. Bøkene hans er selde til åtte land. I år feirar Edvard Hoem 40-årsjubileum som forfattar.


Del denne pressemeldingen på: