Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Barack Obama – veien til Det hvite hus
Knut Lindh med biografi om mennesket Obama
Av Bent Johan Mosfjell, 5. Desember 2009, kl. 19.57

Pressemelding fra Cappelen Damm:

Barack Obama – veien til Det hvite husKnut Lindh med biografi om mennesket Obama:
– Fortjener fredsprisen

Barack Obama gjorde det alle trodde var umulig. Han ble USAs første svarte president. Hvordan greide han det? Knut Lindh har gått tett innpå mennesket Obama i sin nye biografi Barack Obama – veien til Det hvite hus.

Knut Lindh studerte journalistikk i USA på slutten av 70-tallet. Siden har han jobbet med utenriksstoff i NTB, NRK og TV2, og har fulgt amerikansk politikk i over 30 år. Nå er han i forkant med en biografi om Obama for ungdom. Boka er god lesning også for voksne.

– Ungdommens interesse for Obama er ikke tilfeldig, sier Lindh. – Obama appellerer til de unge. De fatter storheten i det han gjør, og at han er deres president, en president for fremtiden.

Lindh forstår ikke den massive kritikken mot årets fredspris og viser til at mange av lederne i verdens mest konfliktfylte områder støtter nobelkomiteens valg. – I løpet av noen få måneder har Obama satt i gang en rekke fredsskapende prosesser, som hver i sær kunne fortjene en fredspris. Når både Fidel Castro og den israelske regjeringen støtter tildelingen, bør vi lytte, sier Lindh.

I boka følger vi Obama fra han blir født på Hawaii til han innsettes som president. Moren gifter og skiller seg to ganger, og Obama bor i lange perioder hos besteforeldrene. Som barn er han flink på skolen, men i ungdommen gir han blaffen i alt og begynner med narkotika. Men han tar seg inn igjen og blir advokat og politiker med ett stort mål: å gjøre USA til et bedre sted å leve for de fattige.

– Mange som kjenner Obama beskriver ham som en blåøyd optimist. Men han er også en rutinert og pragmatisk politiker som er villig til å inngå kompromisser. Kombinasjonen av disse egenskapene er sjelden og svært spennende, sier Lindh.

Obama er på kort tid blitt et ikon, men i boka tegner Lindh et bilde av presidenten som et menneske av kjøtt og blod. – Hans personlige økonomi var på et tidspunkt et eneste rot. Kredittkortene hans var uten dekning, og han glemte å levere inn reiseregninger når han hadde vært på tjenestereiser. Han har også en tendens til å bli litt selvgod, men kona, Michelle, er flink til å holde ham i ørene, forteller Lindh.

Knut Lindh har arbeidet som journalist, forlegger, oversetter og forfatter. Han har skrevet flere bøker for både ungdom og voksne. I Cappelen Damms serie med ungdomsbiografier har han tidligere skrevet Leiv Eiriksson oppdager Amerika (2000) og Adolf Hitler. Blod og ære (2006).


Del denne pressemeldingen på: