Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Anna Svärd
Ny Selma Lagerlöf-utgivelse
Av Bent Johan Mosfjell, 1. Juli 2010, kl. 21.43

Pressemelding fra Oktober:

Anna SvärdSelma Lagerlöf
Anna Svärd
Oversatt av Per Qvale
ROMAN | IB. KR. 369,- | ISBN: 978-82-495-0656-9

Dette er bind tre i Selma Lagerlöfs romantrilogi om familien Löwensköld, en slektskrønike som strekker seg fra begynnelsen av 1700-tallet frem til midten av 1800-tallet. Opptakten er Löwenskölds ring, en spøkelsesfortelling og skjebnehistorie om forbannelsen som skulle ligge over den fornemme familien i generasjoner. Begge de neste bøkene får tittelen fra de sterke, men svært forskjellige kvinnene som står i sentrum i romanene – Charlotte Löwensköld og Anna Svärd.

Den livsglade, stolte og rettskafne Charlotte Löwensköld elsket den nevrotiske og begavete teologiske kandidaten Karl-Artur Ekenstedt hun var forlovet med, men mistet ham. Etter et oppgjør, bestemte han seg for å gifte seg med den første kvinnen som kom i hans vei – og det ble Anna Svärd.

I romanen Anna Svärd tar den praktisk anlagte kvinnen fra Dalarna over som fortellingens sentrum. Den fanatiske og stadig mer forstyrrede presten Karl-Artur har valgt henne, og nå er det Anna og ikke den mer aristokratisk anlagte Charlotte som skal håndtere ham – og de ti foreldreløse barna han har tatt til seg. Men klokkerens kone Thea Sundler, som alltid har elsket Karl-Artur, klarer nok en gang å få makt over ham. Sammen begir de seg av gårde som omstreifende predikanter for fattigfolk de møter på sin vei.

Selma Lagerlöf (1858–1940) er en av forrige århundres mest leste forfattere. I 1907 ble hun æresdoktor ved Uppsala Universitet, i 1909 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur, og i 1914 ble hun som første kvinne valgt inn i Svenska Akademien.


Del denne pressemeldingen på: