Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Der skyggene faller
Jason Wallace om Zimbabwe
Av Bent Johan Mosfjell, 15. August 2010, kl. 10.01

Pressemeldinger fra Cappelen Damm:

Der skyggene fallerJason Wallace: Der skyggene faller

Der skyggene faller er en sterk, gripende og spennende roman som drøfter store moralske spørsmål og problematiserer begrepene rase og makt i Afrika.

Det hender at en bok tar deg med til et sted og sørger for at du blir der. Ærlig, modig og sjokkerende – Der skyggene faller er langt mer enn bare minneverdig. Det er umulig å se en annen vei.
Markus Zusak, Boktyven

Vi er i Zimbabwe på 1980-tallet. Krigen er over, og Robert Mugabe har kommet til makten. Han lover de svarte afrikanerne land, frihet og håp. Landet står på terskelen til en ny æra. Robert Jacklin har nettopp flyttet til Zimbabwe fra England. Alt er nytt for ham: nytt kontinent, nytt land, ny skole.

Det tar ikke lang tid før han skjønner at flere av klassekameratene hans fortsatt har kriger å utkjempe – at de fortsatt hører pistolskudd og at drømmer om flere. Dette er hvite gutter som vil ha landet sitt tilbake og som ønsker slutten på den nye, svarte regjeringen. Hvite gutter som Ivan. Smarte, utspekulerte Ivan. For ham gjenstår en siste kamp. Offeret sitter på toppen og heter Robert Mugabe.

"Dette landet ledes av en bra, uselvisk, fredselskende mann med velvilje og menneskelighet nok til å tilgi og glemme. Han vil det beste for alle. Han vil se et land som blomstrer, fordi det er til alles beste. Nøkkelordet er forsoning. Tro meg, navnet Robert Mugabe kommer til å bli stående i historien lenge."
Disse ordene kommer fra hovedpersonens far i Der skyggene faller.

Fra å være feiret frigjøringshelt har Robert Mugabe gått hele veien til å bli en av verdens mest tyranniske og korrupte despoter som har ødelagt det tidligere forholdsvis velstående Zimbabwe og gjort det til et av verdens fattigste med verdens laveste forventede levealder.

Der skyggene faller kan leses fra 14+, men er mest av alt en roman uten aldersgrenser.

Jason Wallace ble født i Cheltenham, England, i 1969, men flyttet til London da foreldrene skilte seg. Da han var 12 år, ble livet hans helt snudd på hodet da moren giftet seg på nytt og familien emigrerte til Zimbabwe. Det var opplevelsene han hadde på en tøff kostskole i tiden etter krigen for selvstendighet som inspirerte ham til å skrive denne romanen. Som hovedpersonen i boka møtte også forfatteren Robert Mugabe da han besøkte skolen Wallace gikk på. Der skyggene faller er hans første roman.


Del denne pressemeldingen på: