Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Høstliste 2010 fra Vega Forlag
Variert sakprosa og skjønnlitteratur.
Av Bent Johan Mosfjell, 7. August 2010, kl. 17.59

Pressemelding fra Vega Forlag:

Vega ForlagNostalgisk ordbok
Forfatter: Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven
ISBN: 978-82-8211-108-9
Pris: kr 399,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 15. september

Endelig kommer det ultimate og bortimot komplette oppslagsverket over nostalgiske ord i språket vårt. Ord som i stor grad er på vei ut av språket og som fortjener heder og ære og kunstig åndedrett om nødvendig! Lukt, bilder og ord har det til felles at de klarer å sette deg tjue år tilbake på rundt tre-fire tiendedeler av et sekund. Sier noen moviebox, så, er du 18 år og full av potegull med det samme. Hva med bolebukse? Våkner et minne? Eller spradebasse, buksedress, tølper, musikk-kassett og diskenspringer?

Relevante stikkord: Nostalgi, minner, tapt tid, tidskoloritt, melankoli, svunnen lykke, beskrivelser av fenomener som er borte vekk, moteord, generasjonsord, ord som identitet og tilhørighet.

Ord du husker, ord du har glemt, ord som vekker gode minner … og dårlige, ord som fortalte hvem du var.

Et etterrettelig og subjektivt oppslagsverk. Ca 300 sider med hundrevis av ord som vekker gode og dårlige minner! Alt sortert i den skjønneste alfabetiske orden. Men ikke nok med det, for å si det på knivselgersk, vi legger også inn 10—12 praktfulle temaoppslag uten tillegg i prisen! Rikt illustrert, som det heter i bokbransjen.

Barndom 90-tallet
Forfatter: Frøy Lode Wiig (red.)
ISBN: 978-82-8211-146-1
Pris: kr 249,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 15. september

Barn av 90-tallet drømte om Levi’s 501, Backstreet Boys og Aqua-Lene. Som små subbet de rundt i fargerike parkdresser, da de ble litt eldre, var det store Adidas-gensere og Buffalo-sko som gjaldt. 90-tallets unge hadde mye å tenke på: De måtte huske telefonnumre til vennene utenat, de hadde elektroniske dyr å mate og de hadde 150 Pokemon-figurer å holde styr på. De spiste taco og hjemmelaget pizza på lørdagskveldene, og koste seg med all slags godteri som gjorde tunga blå eller ga eksplosjoner i munnen. De som fikk mikrobølgeovn på kjøkkenet, spise deigete brød med smeltet ost i månedsvis.

90-tallet var OL på Lillehammer, Girl Power og Mario Bros. Det var Beverly Hills 90210, Helene og Gutta og da Norge slo Brasil. 90-tallet er siste tiår med en barndom – nesten – helt uten mobil, internett og bærbar PC.

Alt for Norge
Forfatter: Jon Gunnar Arntzen
ISBN: 978-82-8211-150-8
Pris: kr 249,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 1. November
Nasjonalfølelse og nostalgi henger nøye sammen. Og det er ofte de små tingene vi husker, ikke de store historiske hendelsene. Kongen på trikken, konfektesker, minneplatter og ukebladoppslag er på mange måter vel så viktige som kongebjørka og 1905. Forfatteren Jon Gunnar Arntzen (f. 1951) er spesialist på det norske kongehuset. Allerede i 1961 var han med i Kvitt eller Dobbelt med Kong Haakon som tema!

Vårt nostalgiske tilbakeblikk på det norske kongehuset starter i 1905 og fører oss helt fram til våre dager. Boken inngår i forlagets nostalgiserie, med vekt på bilder, faksimiler og ikke minst rariteter og kuriosa.

Kamp til døden
Dynamo Kiev vs. Nazi-Tyskland

Forfatter: Andy Dougan
ISBN: 978-82-8211-142-3
Pris: kr 349,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 25. august
Da Hitler iverksatte operasjon Barbarossa i 1941, fosset tyskerne østover. Sovjetiske styrker ble slaktet ned, og Ukraina ble raskt og brutalt okkupert. Forsvarsstyrkene i hovedstaden Kiev ble tatt til fange, og blant dem var mange spillere på Dynamo Kievs strålende 1939-lag. I det okkuperte Kiev sultet befolkningen, og et stort antall mennesker ble deportert til slavearbeid. Men én mann, den karismatiske målvakten Trusevich, var fast bestemt på å redde ikke bare de overlevende spillerne, men også andre idrettsutøvere. Han sørget for å. Inspirert av Trusevich ble Dynamo-laget gjenopprettet under navnet Start FC, og en rekke kamper ble arrangert. Til tross for dårligst utgangspunkt på alle hold er laget så bra at det feier all motstand av banen og blir selve symbolet på motstand i Kiev. Til slutt mobiliserer tyskerne sitt aller beste lag, bestående av topptrente flygere fra Luftwaffe og antiluftskyts-personell. Med en SS-offiser som dommer får ikke Kiev-laget bare juling på fotballbanen, de blir ydmyket på aller verst måte. Konsekvensene blir store. Andy Dougan forteller sannheten om et legendarisk oppgjør i denne historien der klisjeen gjøres til virkelighet: «Fotball er ikke et spørsmål om liv og død, det er langt mer alvorlig enn som så.» Boken oppklarer myter og forteller hele historien om laget og forholdene i Kiev under Stalin, forholdene rundt de ukrainske nasjonalistene og brutaliteten under den tyske okkupasjonen. Dynamo Kiev vokste fram under kommunismen, og var kanskje det beste fotballaget i Europa før krigen. Det er i dag fortsatt et av de store og tunge lagene i Europa, og er alltid høyt oppe i hjemlig liga. Og så har de altså denne spesielle historien.

Våpenbrødre
Stillehavet 1944

Forfatter: E.B. Sledge
ISBN: 978-82-8211-148-5
Pris: kr 329,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 1. november

I Wall Street Journal nevnte Victor Davis Hanson Våpenbrødre som en av de fem beste episke krigsbøker fra det tyvende århundre. Eugene B. Sledges kritikerroste førstehåndsberetning fra kampene på Peleliu og Okinawa i Stillehavet fortsetter å skremme, bevege og inspirere en ny generasjon.

E. B. Sledge fra Alabama inngikk i en av krigens mest berømte marineavdelinger. Selv etter intens trening ble han sjokkert av opplevelsen av å bli kastet inn i slaget om Peleliu, der «verden var et mareritt av flammer, eksplosjoner og geværskudd». Idet han ankom helvetet på Okinawa, var han allerede en krigsveteran, fortsatt fylt av frykt, men uten panikk.

Våpenbrødre er basert på notater Sledge holdt hemmelig i en utgave av Bibelen. Boken fanger på en ærlig og likefrem måte opplevelsene til en soldat i den skremmende Stillehavskrigen. Her skildres det som reddet, truet og forandret hans liv. Her skildres også hvordan han lærte å hate og å drepe – og senere ble i stand til bli glad i – sin neste.

En storm av stål –
Dagbok fra vestfronten

Forfatter: Ernst Jünger
ISBN: 978-82-8211-155-3
Pris: kr 329,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 15. oktober

En storm av stål har blitt stående som en av de store klassikerne fra første verdenskrig. De kraftfulle, brutale og velskrevne øyenvitneskildringene til den unge soldaten Ernst Jünger skildrer ikke bare grusomhetene, men også fascinasjonen for den totale krigen han var med på å utkjempe.

Jünger tjenestegjorde i den tyske frontlinjen, og kjempet mot både britene og franskmennene gjennom store deler av krigen. Han var ung, tøff og patriotisk, men også skremmende selvbevisst, og kjempet en krig han så på som en stor nasjonal kamp, men også, ikke minst, som en personlig kamp. Han ledet angrep, forsvarte skyttergravene mot dødelige styrker og holdt ut selv når hans kamerater ble sprengt i filler – Jünger fortsatte å forberede seg på en død som ville markere hans nederlag.

En storm av stål ble en internasjonal bestselger når den ble utgitt kort tid etter den fire år lange krigen.

«Extraordinary... Michael Hofmann's superlative translation retains all the coruscating vitality of the original». – Niall Ferguson

«Unquestionably one of the most striking accounts of the First World War … Storm of Steel is what so many books claim to be but are not: a classic account of war». – Evening Standard

Fruen av Saronno
Forfatter: Marina Fiorato
ISBN: 978-82-8211-143-0
Pris: kr 369,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 16. august

Dette er andre bok fra forfatteren av Glassblåseren fra Murano. Vi befinner oss fortsatt i Italia. Stikkord er mystikk, kjærlighet og intriger på 1500-tallet.

Bernardino Luini, elev av Leonardo da Vinci, får i oppdrag å male en religiøs freske i en landsbykirke i Lombardias åser. Der blir han trollbundet av Simonetta di Saronno, en ung adelskvinne som har mistet sin ektemann i strid og som sitter igjen med en skrantende formue. I en av kirkens fresker udødeliggjør maleren Simonettas skjønnhet og sorg i Jomfru Marias skikkelse. De forelsker seg mens hun sitter modell for kunstneren, men kjærligheten mellom dem får uante følger da skandalen er et brutalt faktum. Det handler ikke lenger bare om dem. Hvem er den mystiske jøden med gullhånden? Og hvordan kan en stum, ung soldat ha innvirkning på Simonettas liv?

Simonetta viser at hennes kreativitet kan måle seg med Bernardinos ved å skape en drikk for sin elsker av den eneste kapitalen hun har igjen – mandler. Den berømte Amaretto di Saronno. Hun har reddet formuen, men lar kjærligheten seg redde?

Et siste farvel
Forfatter: Carol Ann Lee
ISBN: 978-82-8211-149-2
Pris: kr 369,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 25. August

Den 11. november 1920 blir liket av Den ukjente soldat stedt til hvile i Westminster Abbey i London. Blant dem som er til stede ved seremonien som The Times karakteriserer som «den største utløp av engelsk sorg noen gang» er Alex Dyer, som har hatt som oppgave å velge ut en død soldat fra de største slagmarkene, en som skulle representere de millioner menn som døde for fedrelandet i første verdenskrig. Den døde skulle velges tilfeldig. Men Alex hadde en æresgjeld til en av de drepte, og den beste måten å betale den på, ville være å sikre ham en plass i døden blant konger, så han for evig kunne huskes som helt.

Et siste farvel er en historie om tre mennesker fanget i krigsmarerittet, og de langtrekkende konsekvensene av denne konflikten. Det intense, hete kjærlighetsforholdet mellom Alex Dyer og Clare Eden, som er gift med mannen han anser som sin bror, fører først til en privat tragedie, så kommer det til den offentlige arenaen, der Alex, hjemsøkt av sorg og minner, søker forlatelse etter at Edward Eden er død.

Leseren tas med på en gripende reise gjennom slagmarkene ved Loos, Somme og Passchendaele, til fortvilelsen i etterkrigs-London og Flandern. Et siste farvel vikler nådeløst ut en løsning omkring det mystiske og hemmelige valget av Den ukjente soldat. Ble utgitt i Frankrike høsten 2009 til strålende anmeldelser.

Man kan ikke legge fra seg denne glimrende historien som virker så sann, fordi den unngår melodramatiske selvfølgeligheter. Forfatteren skriver nyansert om sjeler.” Le Monde, 28. august 2009

Kall meg Rosa Parks
Forfatter: Åsa Lantz
ISBN: 978-82-8211-145-4
Pris: kr 369,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 15. oktober

Den 30 år gamle dokumentarfilmskaperen Yi Young har ventet lenge på å fortelle sannheten. Og sannheten vil Yi servere usminket i beste sendetid til hele det svenske folket. I sin dokumentarserie for SVT skal hun avsløre det hun har opplevd.

Som femtenåring ble hun sendt fra sin fattige familie i Kina til Sverige med løfte om god utdannelse. Yi ønsker å fortelle sannheten om hvorfor hun, en kinesisk kvinne, er brutalt kjønnslemlestet. Og hva et verdenskjent motehus og regjeringen har med hennes skjebne å gjøre. Ingen kommer til å slippe unna. Samme kveld som det første avsnittet sendes på SVT, får hun en brutal advarsel og tvinges til å gå under jorden. Viggo Sjöström, dramatiker og regissør på Göteborgs Stadsteater, blir hennes motvillige allierte. Den karismatiske Viggo tvinges til å forlate sin beskyttede middelklassetilværelse og begi seg ut i en grufull virkelighet.

Kall meg Rosa Parks er første del av Åsa Lantz’ Genesis-trilogi. Denne politiske thrilleren tar for seg et menneskes hevnbegjær etter et liv med overgrep. Det er en gripende, spennende og dypt opprørende beretning om menneskesmugling, moderne slavearbeid, om forelskede menn og ærgjerrige foreldre, om internasjonale selskapers kynisme og myndigheters feighet. Boken er en kritikk av så vel Kina som Vesten.

Rettighetene til Vart tog den söta lilla flickan vägen er solgt til Danmark, Færøyene, Finland, Frankrike, Italia, Russland og Norge.

Kalendermordene
Forfatter: RJ Ellory
ISBN: 978-82-8211-144-7
Pris: kr 369,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 28. september

Vi befinner oss i New York, og det går en seriemorder løs. Uten at noen skjønner det. Politiet famler i blinde etter at flere uavhengige drap ryster metropolen. Det er det tidligere offeret for en seriemorder på 80-tallet, John Costello, som først ser sammenhengen. John Costellos kjæreste, Nadia, ble drept av «Hammer of God»-morderen, mens han selv så vidt overlevde. Dette har selvfølgelig preget hele livet hans, og han er blitt en einstøing, med seriemordere som eneste interessefelt. Han jobber i avisen New York City Herald, der han hjelper journalistene med bakgrunnsstoff. Han kan USAs seriemordere på rams, og det går opp for ham at det er en copycat-morder der ute, med datoer som sitt spesiale.

Fra mannen som ikke makter å skrive en dårlig bok, kommer denne seriemorderromanen over alle seriemorderromaner … Igjen har RJ Ellory gitt oss en leseopplevelse som pirrer sansene, røsker tak i følelsene og morer intellektet. Hva annet kan jeg si enn at det er en opplagt vinner, og fortjener en plass på enhver liste over priskandidater. (CRIMESQUAD)

Sportsquiz
Forfatter: Øystein Kramer-Johansen
ISBN: 978-82-8211-147-8
Pris: kr 149,-
Innbundet
Utgivelsesdato: 16. august

I Sportsquiz får du 1000 spørsmål og svar om norsk og internasjonal sport. Enten du er fotballekspert, interessert i langrenn eller friidrett og håndball vil du finne spørsmål om din favorittidrett i boken!

• Hvem ble mester på 100 meter for menn i sommer-OL i Beijing?
• Kan du nevne minst tre av jentene som sikret Norge stafettgull i langrenn under OL i Vancouver?
• Hvilket land skal arrangere herrenes fotball-VM i 2014?
• Hvor i Norge ble sykkel-VM arrangert i 1993?
• Rade Prica ble toppscorer i Tippeligaen i 2009. For hvilken klubb?


Del denne pressemeldingen på: