Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Høstliste Vigmostad & Bjørke 2010
Satsning på norsk skjønnlitteratur
Av Bent Johan Mosfjell, 2. August 2010, kl. 22.19

Pressemelding fra Vigmostad & Bjørke:

Vigmostad & BjørkeVedlagt følger årets høstliste fra Vigmostad & Bjørke. Det har ikke gått upåaktet hen at vi nå også satser på norsk skjønnlitteratur. Vi er glade og stolte over al­le­re­de å ha flere norske bø­ker på årets høst­lis­te, både debutanter og etablerte forfattere.

Mor­ten Har­ry Ol­sen er så visst ingen debutant. Han fei­rer i år sitt tjue­femårsju­bi­le­um som for­fat­ter. Det skjer med ro­ma­nen Ad­ri­an Mar­co­nis sto­re sorg her på Vig­mo­stad & Bjør­ke. I forbindelse med jubileet utgir vi også Størst av alt og Mississippi i nye pocketutgaver.

Eystein Hanssen debuterer med krimmen De ingen savner, mens Eivind Riise Hauge har skrevet novellesamlingen Victor Tukmakovs siste vinter. Essaysamlingen Det fjerde kontinentet er levert av Gisle Selnes.

Jarle Trå er svært godt kjent i fjellklatringsmiljøet. Han ble kjent for hele Norge da han ble meldt savnet i 8000 meters høyde på Mount Everest, som han i fjor skulle bestige uten tilførsel av oksygen eller hjelp av andre. I Livet i fjella forteller han sin historie – både om det som skjedde på Mount Everest, men også om klatring og friluftsliv som et livsprosjekt.

Innen oversatte romaner og krim er det mange perler. Somalisk/engelske Nadifa Mohamed har skrevet en kritikerrost og prisnominert roman, Svart Mamba, som er hennes fars fortelling. Hun gjester Bok i Opera og Oslo Bokfestival i september.

Hardy-guttene har etablert seg på nytt blant norske boklesere med serien Nye Hardy-guttene i tillegg til den klassiske serien. Nå utgir vi også Fem-serien av Enid Blyton, og så langt er tilbakemeldingene utelukkende positive for dette. Fem på skattejakt og Fem på nye eventyr utgis i år.

Høstlisten 2010 fra Vigmostad & Bjørke:

Adrian Marconis store sorgav Morten Harry Olsen

Morten Harry Olsen er tilbake med en drivende god roman om sorg og kjærlighet, tro, dødsangst og vanvidd.

Forfatteren Adrian Marconi nærmer seg 50 med stormskritt, men har liten grunn til å feire. Det har gått altfor mange år siden hans siste bok, ekteskapet har havarert, og hans datter har begynt å behandle ham med kjølighet. Men det er noe mer som plager ham. Han er tynget ned av en stor sorg, som han ikke kjenner opphavet til, en sorg som går dypere enn livssituasjonen hans.

Men så forandres alt. I løpet av noen korte uker rives Adrian ut av den tilbaketrukne tilværelsen på Oslos vestkant. Han får tilsendt en kasse med gamle familiealbum, en lokal uteligger trenger seg inn i livet hans, multikulturelle konflikter begynner å ulme i nabolaget – og midt oppi alt dette treffer han Lene, en kvinne som vekker noe han trodde var dødt i ham.

Adrian Marconis store sorger Morten Harry Olsens første og etterlengtede roman siden kritikersuksessen Størst av alt (2004).

Om forfatteren:
Morten Harry Olsen (f. 1960) har utgitt en lang rekke romaner, noveller og essays. Han fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 1985, Rivertonprisen i 1994 og er utgitt på tysk, fransk, dansk og svensk.

Victor Tukmakovs siste vinter
av Eivind Riise Hauge

Stilsikre og uhyggelige noveller fra sterk debutant!

Victor Tukmakovs siste vinter er en samling noveller som spenner fra den renskårne fortellingen til det voldsomme stemningsbildet. Alle novellene kretser rundt mennesker som er i ferd med å miste hverandre, eller allerede har mistet hverandre uten at de vet det selv. De kjemper for å beholde noe de kanskje aldri har hatt, og må gjøre valg de ikke kan ane rekkevidden av.

Vi møter et par som sakte ødelegges av et sykt barn; en sønn som etter mange år vender hjem for å pleie sin gamle frontkjemperfar; to ungdomsvenner som holdes sammen av en mørk hendelse i fortiden; en prest som har søkt tilflukt fra sin egen troskrise i et katastrofeområde; et aldrende sjakkgeni besatt av brettspillets mysterier m.fl.

Om forfatteren:
Eivind Riise Hauge (f. 1980) debuterer med Victor Tukmakovs siste vinter. Han studerte ved Skrivekunstakademiet i Hordaland i 2006 / 2007.

Det fjerde kontinentet
Essay om America og andre fremmede fenomener
av Gisle Selnes

Norsk essaystikk på sitt beste!

I riktig gamle dager var det meste delt i tre: Gud var en hellig treenighet, kloden bestod av tre ulike kontinenter og diktningen bestod av epikk, lyrikk og dramatikk. Med oppdagelsen av det amerikanske kontinentet forandret verden, tenkningen og litteraturens seg for alltid. Dette danner utgangspunktet for Det fjerde kontinentet hvor America – det nye og fremmede, paradiset og utopien, den ubeskrevne horisonten – er ledemotivet.

Essayene undersøker det nye kontinentets tilsynekomst i litteraturen og kulturen, diskuterer latinamerikanske forfattere som Borges og Garcia Márquez, utlegger noen av samtidens ”filosofiske oppdagere” og løfter fram den norske litteraturens marginale fjerde genre: essayet.

Om forfatteren:
Gisle Selnes (f. 1965) er professor ved Institutt for lingvistiske, litterære ogestetiske studier i Bergen.

Svart Mamba
av Nadifa Mohamed
Oversatt av Jan Erik Frydenlund

En sterk og opprivende debutroman om en liten somalisk gutt som legger ut på en lang reise for å finne sin far. Boken oser av liv og en røff livsglede. Den må rett og slett leses!

Livet er godt og spennende så lenge han har noe å putte i munnen. Den tiårige gategutten Jama har mistet sin mor. Faren, som han aldri har sett, er på et ukjent sted langt, langt unna.

Det er Øst-Afrika. Året er 1935, og i Europa er forberedelsene til krig i gang. Det er da Jama bestemmer seg for å finne faren. Han legger ut på en lang reise. Alene og med aldeles for lite reisepenger.

Reisen fører Jama langs Afrikas kyst til Egypt og videre nordover. Han reiser med kamel, lastebil og tog. Lange strekninger går han til fots.

På sin reise blir Jama vitne til både stor menneskelighet og rå brutalitet. Han opplever den nådeløse krigsmaskinen. Men han gir aldri opp selv om faren synes å være flere dagers reise foran ham. Hele tiden
.
Om forfatteren:
Nadifa Mohamed (f.1981) vakte stor oppsikt i Storbritannia da Svart Mamba ble utgitt der. Hun er en svært spennende ung afrikansk forfatter som bringer noe nytt til europeiske lesere. Hun er født i Somalia, men vokste opp i London. Nadifa Mohamed har studert historie og politikk, og jobbet som filmresearcher og skriptforfatter.

Blodsbrødre
av Knut Lindh

En somalisk asylsøker. En kurdisk drosjesjåfør. En serbisk flyktning. De har bare én ting til felles: De er blitt brutalt mishandlet, drept og dumpet på bygdene utenfor Oslo.

Politiførstebetjent Ulf Larsen ved Follo politidistrikt blir kalt hjem fra sommerferie for å oppklare saken. I etterforskningsgruppen er teoriene om drapene delte. Har et større bandeoppgjør startet, eller er de drepte ofre for etnisk rensning? Tiden er knapp – drapsmennene må finnes før de slår til igjen.

Dette er Knut Lindhs andre kriminalroman med Ulf Larsen i hovedrollen. Når den døde våkner ble utgitt i 2009 og fikk strålende kritikker.

De ingen savner
av Eystein Hanssen

Møt Elisabeth Sunee Rathke, eller bare Elli. Halv norsk, halvt thai og med svart belte i karate. Hun er politietterforsker i Oslo.

En ung pike blir funnet død på Gamlebyen gravlund. Hun er naken og lukter av en ubestemmelig kjemisk væske. I armen står en kanyle.

Dødsfallet er starten på en grusom sak som bare vokser og blir den mest krevende i etterforskerens karriere. Elli finner spor som tyder på at saken har forbindelse til prostitusjon og kanskje trafficking.

Hun vikles inn i et livsfarlig spill der ingenting er som det ser ut til å være.

Sporene indikerer en eller flere svært kalkulerende og hensynsløse mordere. Hvor nært vil hun kunne komme inn på mistente før hun selv blir et offer?

De ingen savner introduserer en ny, annerledes og frisk politiheltinne i norsk krimlitteratur: Elisabeth Sunee Rathke er et svært spennende bekjentskap.

Om forfatteren:
Eystein Hanssen (f. 1965) har bakgrunn som tv-produsent, journalist og gründer. Dette er hans første kriminalroman.

Byssan Lull
av Carin Gerhardsen

Oversatt av Henning Kolstad

En historie om hemmeligheter og skyld…

To små barn og deres filippinske mor blir funnet brutalt drept i sitt hjem. Barne faren peker seg ut som en mulig drapsmann. Han er førtidspensjonert og lever et temmelig ensomt liv i Södermalm i Stockholm.

Men etterforskerne Conny Sjöberg og Petra Westman i Hammarby politidistrikt er ikke sikre i sin sak og sliter med å få et gjennombrudd i etterforskningen. Samtidig får de en ny og stor sak i fanget. Mens Petra grubler og har problem med å holde fokus, tror Conny Sjöberg de kan finne motivet til trippeldrapet i familiens fortid.

Livet i fjella
– og kampen på Everest

av Jarle Trå

Jarle Trå overlevde fleire døger nær toppen av Mount Everest. Her er hans eiga forteljing om denne turen og om mange av dei andre og vellukka turane han har bak seg.

«Den eine foten blir flytta framfor den andre i ein sakte repeterande rytme. Eg tar ein kort pause kvar gong jumaren må flyttast forbi eit forankringspunkt. Eg setter meg av og til ned i snøen og nyter den fantastiske utsikta over Tibet og Himalaya. I horisonten i nordvest ser eg Shisha Pangma og ein god del nærmare ligg Cho Oyu. Synet bringer tilbake gode minner frå suksessfulle ekspedisjonar til desse gigantane nokre år tidligare. Eg hugsar følelsen i det eg stod på toppen. Den gode følelsen av å vera på toppen av eit fjell som ein har drøymt om i lang tid. Følelsen av å ha full kontroll over alle faremomenta rundt deg

Lite anar eg om at den kontrollen akkurat no er i ferd med å forsvinne. Akkurat no er verdas høgaste fjell i ferd med å ta kontrollen over meg.»

Knallgode brød
av Wenche Frølich

Å bake er inspirerende, det utfordrer kreativiteten og gir glede. Hjemmebakt brød er mer enn mat. Det er kjærlighet, omsorg, liv og kultur.

Ingenting skaper en så innbydende og varm stemning som når det dufter nybakt brød. Det er vanskelig å vente til brødet har kjølnet, før man smaker.

Brød er sunt, proppfullt av næringsstoffer. Det er vel derfor brød alltid har vært en viktig del av kostholdet i hele verden. Brød passer til alle typer mat, mangfoldet er ubegrenset.

Wenche Frølich kjenner kornets indre hemmeligheter, ettersom hun har forsket på mel og brød i mange år. I denne boken deler hun sine kunnskaper både når det gjelder råvarer og bakemetoder. Derfor er det lett for alle å lykkes med hennes oppskrifter som omfatter alt fra tradisjonelle til nyere brødtyper.

Slå deg løs ved kjøkkenbenken og kna deg til nye høyder! Nyt duft og smak av brød, en av verdens eldste matvarer.

Norges beste vinkjøp 2011
av Arne Ronold

Suksessen fortsetter! Norges beste vinkjøp 2011gir en oversiktlig veiledning til det norske vinmarkedet.

Denne ypperlige håndboken for alle som er glade i vin, gir deg blant annet dette:
• Norges 500 beste vinkjøp
• De 50 verste!
• Fyldige vinbeskrivelser
• Råd om vurdering av vin og kvalitet
• Trender i tiden
• Kombinasjoner av mat og vin
• Vurdering av de nyeste årgangene

Om forfatteren:
Arne Ronold er Norges fremste ekspert på vin og mangeårig redaktør av det anerkjente tidsskriftet Vinforum. Ronold er også forfatter av bøkene Verdt å vite om vin og Italiensk vin. Han er den første iNorge som har oppnådd tittelen Master of Wine.

Enigma
Nøtter, gåter og annen hjernetrim

av Fabrice Mazza

Oversatt av Astrid Martinussen Almaas

Her skal man knekke gåter og løse mysterier i det nærmeste man kommer en trollmannsskolebok… Det finnes ikke noe lignende på det norske markedet, og denne boken har ”farsottpotensiale”!

I denne praktfulle boken finner du 222 utfordrende mysterier, nøtter og gåter. Her er det noe å bryne seg på for alle og enhver. Oppgavene er i alle vanskelighetsgrader, fra kjempelett til hjerterå. Det er bare å skjerpe de små grå og sette i gang. Du kan bryne deg på bokstaver, ord eller tall, såvel som logiske rekker og andre klassiske hjerneøvelser. Boken er en skattkiste av underholdning og utfordring, med flotte illustrasjoner. Noen fyrstikker, papir og blyant er alt du trenger. Et viskelær kan sikkert også komme godt med. Til alle oppgavene finner du løsninger med grundig forklaring.

Inneholder også særnorske gåter og nøtter.

Familiens fest- og merkedager

Dette er en bok å forelske seg i! Familiens fest- og merkedager faller man nemlig pladask for. Prøvelesereskryter hemningsløst av boken.

Gjennom året og livet er det en rekke dager som skiller seg ut. Noen kan være spesielt festlige – som fødselsdager og nyttårsaftener, andre kan være veldig morsomme – som 1. april, eller litt skumle – som fredag den trettende, eller minneverdige av helt andre årsaker. Alle sammen kan markeres eller feires. I denne boken finner du de fleste slike merkedager som du kan velge å gjøre noe ekstra ut av. Noen ligger på faste datoer i kalenderen, mens ganske mange flytter litt på seg fra år til år. Mange merkedager er svært gamle og henger sammen med årstidene og været eller med kirkeåret. En rekke merkedager er av nyere dato. Bit deg merke i dem du vil markere eller lage fest av, og skriv inn dine tradisjoner og lure ideer – så har du dem lenge.

I siste del av boken finner du forslag til merkedager du kan etablere for deg selv, din familie og dine venner. Notatplass er satt av gjennom hele boken, og helt bak i boken står det nyttige lister som vil gjøre personlige merkedager og feiringer lettere å huske. Etter noen år har du en fin minnebok over dine egne merkedager.

Fem på skattejakt
Fem-serien 1

Fem på nye eventyr
Fem-serien 2

av Enid Blyton

Oversatt av Astrid Martinussen Almaas

Kultbøkene om de berømte Fem er tilbake! Gode, kjekke og magiske bøker på barnas egne premisser. Her er det en god fortelling, driv og framdrift.

Julian, Dick, George, Anne og hunden Tim ordner opp! Bli med på nye eventyr når de Fem løser nye mysterier!

Fem på skattejakt:
Dette er første eventyr for de Fem: Julian, Dick, Anne, George og hennes elskede hund Timmy. I en storm blir et gammelt skipsvrak skylt opp i fjæresteinene ved Kirrinøya. George kjenner til rykter om en gammel gullskatt. De Fem følger sporet på jakt etter skatten, men de er ikke alene…

Fem på nye eventyr:
Det er en tyv på Kirrintoppen! De Fem tror de vet hvem tyven er, men de må skaffe bevis før de voksne vil høre. Da de oppdager et gammelt kart og et svært uvanlig gjemmested, nærmer de seg løsningen på mysteriet. Men det er ikke alle som vil at de Fem skal få streife rundt på egenhånd

Karateskolen
Nye Hardy-guttene 9

Bombetrussel
Nye Hardy-guttene 10
av Franklin W. Dixon

Oversatt av Astrid Martinussen Almaas

Suksessen fortsetter! Frank og Joe Hardy får mer enn nok å bryne seg på i disse to spennende fortellingene.

Karateskolen:
På en karateskole like utenfor Bayport skjer det mystiske ting. En ung gutt blir banket opp, mens en annen plutselig faller om på trening. ATAK vil vite om det er en sammenheng mellom de to sakene, og hvem som står bak. For å infiltrere miljøet melder Frank og Joe seg på et karatekurs. De oppdager raskt at skolen har en litt spesiell filosofi. Underveis treffer de en gammel bekjent, og etter hvert får de god bruk for kampteknikkene de har lært.

Bombetrussel:
Noen har gjemt en bombe på et luksushotell i Arizona-ørkenen samme dag som to store begivenheter skal gå av stabelen. Den ene er bryllupet mellom en styrtrik eiendomsmagnat og en toppmodell, der det ikke er spart på noe. Den andre er en bilauksjon med veteranbiler i millionklassen. Frank og Joe går inn i rollen som vanlige turister for å løse et av sine tøffeste oppdrag hittil – de må finne bomben før den går i luften!

Hardy-guttene jager biltyvene
Hardy-guttene 6
av Franklin W. Dixon

Oversatt av Arnold Jacoby

Et populært gjensyn!

Tenåringene Frank og Joe Hardy bor i den amerikanske småbyen Bayport. Faren deres, Fenton Hardy, er en dyktig og berømt detektiv. Guttenes største ønske er selv å bli detektiver og etterforske sine egne saker. Merkelig nok har de en tendens til å rote seg opp i mysterier!

I Bayport herjer en bande biltyver. De stjålne bilene forsvinner sporløst, og folk er både sinte og bekymret. Politiet er under kraftig press, men mangler spor. Endelig blir en av de stjålne bilene oppdaget. Uheldigvis er den på gården der en av klassekameratene til Hardy-guttene, Jack Dodd, bor. Og fiskestangen til Jack ligger i bilen.

Både klassekameraten og faren hans får status som mistenkte. Hardy-guttene kan ikke tro det som skjer, og bestemmer seg for å finne ut av saken for å renvaske kameraten sin. Det blir både spennende og farlig!

Pocket høst 2010:

Størst av alt
av Morten Harry Olsen

Mississippi
av Morten Harry Olsen

Det du tror på
av Zoë Heller

Når den døde våkner
av Knut Lindh

Tampen brenner
av Carin Gerhardsen

Kains døtre
av Colin Dexter

Elitesoldat
av Thomas Rathsack i samarbeid med Dennis Drejer


Del denne pressemeldingen på: