Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Gulltransporten
Cato Andreas Bunkholdt om en viktig brikke i norsk krigshistorie
Av Bent Johan Mosfjell, 18. Oktober 2010, kl. 20.22

Pressemelding fra Forlaget Norske Bøker:

GulltransportenDette er historien om norges største dekkoperasjon under andre verdenskrig - Gulltransporten. At Norges Bank greide det kunststykke å få den norske gullreserven ut via Oslos østkant mens de tyske troppene marsjerte inn fra vest, er ikke mindre enn et mirakel. At gullet på et senere tidspunkt, virkelig befant seg i Åndalsnes, er også velkjent. Men da Norges Bank sommeren 1945 sendte to medarbeidere for å kontrollere innholdet i gullreservene som lå lagret i USA og Canada, var krisen et faktum. Gullet var borte!

Cato Andreas Bunkholdt har skrevet en svært spennende og levende fortelling om hvordan det kunne ha gått for seg den gang i 1945. Resultatet er en bok som ikke bare er underholdende, men som også gir et gripende innblikk i en viktig del av norges krigshistorie.

Nøkkelopplysninger:
Tittel: Gulltransporten
Forfatter: Cato Andreas Bunkholdt
ISBN: 978-82-8112-164-5
Pris: Kr. 229,-

Kort om boken:
Gulltransporten er et begrep i norsk krigshistorie. Denne fantastiske aksjonen, godt planlagt av Norges Bank i årene før krigen, evakuerte den norske gullbeholdningen rett foran nesen på de tyske soldatene da de marsjerte inn i Oslo den vårdagen i 1940. Norske soldater og sivile hjalp til med operasjonen, som kulminerte da gullbeholdningen nådde England og senere ble skipet videre til USA og Canada.

Denne romanen handler om noe som kunne ha funnet sted i disse turbulente krigsdagene. Hvordan innsatsen til en liten gruppe menn fra Romsdalen rystet Norges regjering og finansvesen i tiden etter at freden hadde senket seg over det krigstrette Norge. De aksepterte sin oppgave allerede noen år før krigen brøt ut, og gjennomførte den i tråd med oppdragsgiverens forventninger.

Da dette ble avdekket straks etter krigen, var katatrofen et faktum, og det fantes intet svar på mysteriet.

Krigen hadde krevd sine ofre.

Kort om forfatteren:
Cato Andreas Bunkholdt (f.1944) har i mange år fundert på og studert en del av de kjente hendelser som fant sted i Norge under annen verdenskrig. Ideene utviklet seg samtidig som bakgrunnsstudier har pågått over mange år, og forfatterskapet har modnet. Endelig var tiden inne til å ta utfordringen og feste ideene på papir.


Del denne pressemeldingen på: