Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Lille stjerne
Ny roman fra svensk skrekklitteraturs moderne mester.
Av Bent Johan Mosfjell, 25. Februar 2011, kl. 10.57

Pressemelding fra Cappelen Damm:

Lille stjerneLille stjerne
John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist har hatt stor svensk og internasjonal suksess med sine bøker, deriblant den kritikerroste vampyrromanen La den rette komme inn, som også er en prisbelønnet film. I Lindqvists nyeste roman Lille stjerne finnes ingen vampyrer, ingen zombier og få overnaturlige elementer. Denne boka handler om ondskapen som skapes i og gjennom menneskeliv. Lille stjerne har fått strålende mottakelse i svensk presse, og flere kritikere har ment at den er hans beste roman til nå.

Oversatt av Henning J. Gundersen

Lille stjerne er fortellingen om to jenter, Teres og Teresa. Det er en fortelling om svensktoppar, om Idol og om Allsång på Skansen. Under en sopptur finner den tidligere svensktoppartisten Lennart et spedbarn nedgravd i en plastpose. Han redder livet til jenta, og han blir helt stum da han hører hennes første skrik. Fra den lille kroppen kommer en serie med helt rene toner. Han tar med jenta hjem og gjemmer henne i kjelleren. Samtidig blir det født en annen jente i en mellomstor svensk by, hun oppfatter seg selv som grå og alminnelig med få talenter og enda færre venner. Etter hvert krysser livene til de to jentene hverandre. Et brennende vennskap vokser frem, med ødeleggende konsekvenser for alle som kommer i nærheten. Lille Stjerne er en historie om kjærlighet og besatthet, om en stemme fra en annen verden og en idoldyrking drevet til bristepunktet. Hvor langt er du villig til å gå for den du beundrer over alt annet?

John Ajvide Lindqvist (1968) er født og oppvokst i Blackeberg, der også hans første roman La den rette komme inn (2004) utspiller seg. Lindqvist har blitt kalt svensk skrekklitteraturs moderne mester. Etter en karriere som tryllekunstner og standup-komiker, skjønte han at det var skrekkforfatter han skulle bli. Den kritikerroste debutromanen ble filmatisert ved regissør Tomas Alfredson i 2008 (La den rette komme inn), med filmmanus skrevet av forfatteren selv. Filmen har hatt stor internasjonal suksess og har mottatt rundt 50 priser verden over. Lindqvist har ellers gitt ut romanen Håndtering av udøde (2005), novellesamlingen Papirvegger (2006) og romanen Menneskehavn (2008), før årets roman på norsk, Lille stjerne. Hans seneste bok på svensk utkom i januar og heter Låt de gamla drömmarna dö. John Ajvide Lindqvist ble tildelt Selma Lagerlöf-prisen i 2008 for sitt forfatterskap. Bøkene hans er utgitt i 29 land, deriblant England, USA, Danmark, Tyskland, Russland, Australia, Kina og Brasil.

Se Lindqvists egen filmsnutt om Lille stjerne her.
Lindqvists hjemmeside


Del denne pressemeldingen på: