Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
En kultbok for opprørere!
Sivil ulydighet av Henry D. Thoreau
Av Bent Johan Mosfjell, 8. Mai 2011, kl. 10.49

Pressemelding fra Pax Forlag:

Sivil ulydighetHenry D. Thoreau
Sivil ulydighet
og andre politiske tekster

Sivil ulydighet er et politisk virkemiddel for opposisjonelle i hele verden. Amerikaneren Henry D. Thoreau skapte begrepet, og skulle få enorm betydning for rettighetsforkjempere som Mahatma Gandhi og Martin Luther King jr. I Norge har Thoreaus tanker om fredelig motmakt vært aktuelle og anvendbare – fra miljøaksjoner i Mardøla og Alta, til papirløse asylsøkeres sultestreik. Og fra kulturverneres kamp mot oljeboring i nord til protestene mot monstermaster i Hardanger.

I denne vesle boka inngår Henry D. Thoreaus (1817–1862) berømte essay ”Sivil ulydighet” (Civil Disobedience, 1849) og to andre tekster. ”Livet uten prinsipper” (Life Without Principle, 1863) og ”Den moderne tids kommersielle ånd” (The Commercial Spirit of Modern Times, 1837). Thoreau skrev om individets rettigheter, menneskets verdighet og samfunnets organisering. Han sto opp mot slaveri, vold og slaveri, og kritiserte amerikanernes kolonialistiske krig mot Mexico. Selv måtte han i fengsel fordi han nektet å betale militærskatt.


Del denne pressemeldingen på: