Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Besøk på Ekely
Espen Haavardsholm med roman om Edvard Munch
Av Bent Johan Mosfjell, 9. Oktober 2011, kl. 13.34

Pressemelding fra Oktober:

Besøk på EkelyEspen Haavardsholm
Besøk på Ekely
ROMAN | IB. KR. 369,– | ISBN: 978-82-495-0878-5

Da våren kommer dette mørke krigsåret, våkner den mistenksomme og bronkittrammede gamle maleren opp fra vinterdvalen. Med våren kommer også den 23-årige jusstudenten Doffy på besøk til herr M., og tilbyr seg å arbeide som modell for ham. Slik settes skapende og farlige krefter i sving hos den svekkede herren på Ekely denne sommeren – for siste gang.

Det faktiske grunnlaget for handlingen i denne romanen er dels kjente og allment tilgjengelige sider ved Munchs biografi, dels en forfatterhemmelighet. På underlig vis er også forfatterens egen biografi knyttet til stoffet, noe som legger et ekstra lag eller to over de begivenhetene som blir skildret her, og over forholdet mellom diktning og sannhet.

I sine overveielser, sin frimodige diktning og sin bruk av virkelige personer er dette en djerv roman; det er en klang av noe frekt og fandenivoldsk og underfundig på samme tid, i omgangen med dette stoffet som diktes fram fra de biografisk sett «svarte hull» i krysningspunktet mellom to liv.

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966. Blant hans noveller og romaner er flere oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Han har også skrevet essays og biografier, sist om Ola Bauer (2010). I 2006 ble Haavardsholm tildelt Aschehougprisen for sitt forfatterskap.


Del denne pressemeldingen på: