Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
Hesten
Praktbok om hesten som nyttedyr og som mytisk vesen gjennom tidene
Av Bent Johan Mosfjell, 9. Oktober 2011, kl. 15.45

Pressemelding fra Cappelen Damm:

Hesten - En magisk følgesvenn i nordisk forhistorieHesten - En magisk følgesvenn i nordisk forhistorie

Arkeolog Kristin Armstrong Oma har skrevet en innholdsrik praktbok om hesten - dette vakre og kloke dyret som har vært menneskets følgesvenn i uminnelige tider. I boka møter vi arkeologen som fortolker fortidsfunn og innvier oss i en annen forestillingsverden med fremmede myter og skikker.

Gjennom tidene har hesten spilt en viktig rolle i hverdagslivet, som jaktobjekt og føde og som transportmiddel i krig og fred. Menneske og hest har eksistert side om side i et arbeidsfellesskap, men hesten har også hatt en viktig symbolverdi. Den er avbildet på helleristninger, smykker, beltespenner og annen brukskunst, og er omtalt i mange litterære kilder. Den har spilt en viktig rolle både som fruktbarhetssymbol og i dødekult. Hesten hadde magiske evner og kunne krysse grensen mellom liv og død. I Skandinavia er det gjort utallige gravfunn av hester eller utstyr som representerte hesten. Ved det mest kjente vikingeskipet, Oseberg, ble det funnet skjeletter av hele 15 hester.

Kristin Armstrong Oma er arkeolog og postdoktor ved Universitetet i Oslo. Hesten er i fokus når arkeologen kartlegger våre forfedres liv og tanker; en vandring bakover i tid til fremmede myter og skikker.


Del denne pressemeldingen på: