Kategorier:
Søk i pressemeldinger
Månedsarkiv:
To indre og vekk me´n
Norsk skøytesports historie – med QR-koder!
Av Bent Johan Mosfjell, 20. Februar 2012, kl. 16.07

Pressemelding fra Cappelen Damm:


To indre og vekk me´nEldar Høidal: To indre og vekk me´n

Dette er en spennende reise i vår skøytehistorie, fra de aller første stevnene på naturis til fartsfylte forestillinger på kunstisbaner. Det første skøyteløpet i Norge gikk av stabelen i Aurskogområdet i 1844, mens det første stevnet ble arrangert på isen utenfor Bjørvika i Oslo 1. mars 1864. Skøyteløp var da blitt så populært at rundt 20 % av byens befolkning møtte opp. Den gang gjaldt det ikke bare å gå fort på skøyter, man skulle også gå stilrent og vakkert, og disponere kreftene slik at man var i god form når konkurransen var over.

Skøytesporten er fart, spenning og kultur - og var et av mange symbol på samhold og byggingen av det moderne Norge. Etter hvert som den økonomiske veksten gjorde at folk flest fikk tid og overskudd til å drive med idrett, nærmest eksploderte interessen for skøytesporten – og den har nå holdt seg i over hundre og femti år. På 1920-tallet dominerte Oscar Mathisen, så kom Ballangrud, så Hjallis og Kuppern og Maier, som alle feide motstanderne av banen. Siden kom blant andre Per Ivar Moe og de fire S-ene, og det hele ble toppet med Koss og OL 1994.

Igjen står vi foran en ny gullalder med folk som Bøkko. Våre juniorløpere tapetserte pallen i siste junior-VM. Det blir nye løp og nye konkurranseformer. Alle med interesse for fart, spenning og blodslit har noe å glede seg til. Denne boka gir det nødvendige overblikket og forteller blant annet om spennende dueller i norsk skøytehistorie. Den er skrevet av en liebhaber og kjenner av sporten, Eldar Høidal. Boka er for øvrig utstyrt med QR-koder, som innebærer at man kan se utvalgte høydepunkter på sin smarttelefon.

Boka koster kr 429,-

Eldar Høidal (1956) er historiker og ansatt ved Sunnmøre Museum. I sin ungdom var Høidal aktiv skøyteløper og ble landsmester på skøyter i 15-årsklassen i 1972. Nå holder han seg i form ved å sykle, har deltatt i Den store styrkeprøven Trondheim–Oslo elleve ganger og er dommer i Norges Cykleforbund.

En av de første norske bøker utstyrt med QR-koder!

I denne boka finner du såkalte QR-koder. Ved å skanne disse kodene med mobiltelefonen din vil du få tilgang til filmklipp fra historiske skøyteløp – fra Frogner Stadion i 1908 til Johan Olav Koss’ magiske 5000-meter i Vikingskipet på Hamar under OL i 1994. Kodene er plassert slik at de står til teksten.

For å kunne skanne kodene trenger du en QR-leser. Det finnes mange slike, men vi anbefaler programmet i-nigma for både iOS- (iPhone/iPad) og Android-baserte mobiltelefoner. Dette kan du laste ned gratis fra hhv. App Store og Android Market.

Åpne programmet og pek mobilkameraet mot QR-koden slik at det befinner seg midt i bildet. Et nytt vindu vil så automatisk dukke opp og du vil få tilgang til filmen.

Innholdet er gratis. Kostnader for nedlastning og avspilling av filmene i henhold til ditt mobilabonnement.


Del denne pressemeldingen på: