Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
ABC
I bokhyllen hjemme fant jeg tre berømte ABC-bøker fra den gang mine besteforeldre gikk på skolen. Det var bøkene de brukte for å lære å lese.
Av Bent Johan Mosfjell, 22. Mai 2006, kl. 13.33

abc1.jpg

abc3.jpg

abc2.jpgDe første boken, ”ABC for skole og hjem” ble utgitt av Jacob Dybwads Forlag i 1923. Det var trykket 620 tusen eksemplarer av denne boken, så den har tydeligvis vært i bruk i mange år. Det er spesielt fascinerende å se at gotiske bokstaver fortsatt er i bruk. Dette er tydeligvis siste bruk av sådanne skrifttegn.

For den andre ABC-boken er utgitt av samme forlag og samme forfattere, Elling Holst og Anna Rogstad, allerede i 1924. I denne er gotiske bokstaver helt utelatt. Derimot er man begynt å bruke farger.

Forfatterne skriver i forordet:

abc4.jpg"De første bladene i vår A B C er en billedbok med de nødvendige leseøvelser. Naar lesestoffet efter naturlig læregang alene kan bestå av enkle ord og korte setninger, må billedene gi det innhold som fenger barna.
Derefter kommer barnerim og små lesestykker med lette ord og så barnlig uttrykksmåte, at barna kan lese dem med engang. Når så de noget vanskeligere ord skal leses og læres, kommer disse litt efter litt med.
"

Begge disse bøkene understreker at de er tilpasset ny rettskrivning. Jeg mener å huske fra skolen at det var en rettskrivningsendring i 1921 (håper noen kan sende meg et tips dersom dette er galt).

abc5.jpgDen tredje ABC-boken er betraktelig nyere, fra 1939. Den er skrevet av Marianne Rumohr og Carl von Hanno og utgitt av Johan Grundt Tanum. Her merker man en klar pedagogisering av presentasjonen. Betydelig flere sider brukes til læring av bokstaver og korte ord knyttet til illustrerende bilder.

Det er morsomt at det på slutten av boken er satt av en side til ”Trafikkregler for skolebarn” der spesielt følgende formaning var morsom: ”Heng aldri bak på en bil eller et annet kjøretøy.”


Del denne artikkelen på: