Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Dødsranet i kontroversielt papirformat
20. mai lanserer Stein Morten Lier en ny og kontroversiell bok om Nokas ranet. Med sin far Leif A Lier som konsulent og erfaringsmessig tyngdepunkt, legger boken til rette for en kraftig debatt rundt rettsstatens maktmisbruk for å undergrave sin egen udugelighet.
Av Kari Hagen, 11. Mai 2006, kl. 17.08

Stein Morten Lier- Det viktigste for norske myndigheter var ikke å dømme noen for Nokas-ranet, men gjenopprette inntrykket av at Norge er et trygt land, sier Lier til et intervju i Dagsavisen.

I en skjønnlitterær bok bygd på fakta, blir dette en svært provoserende og debattfremmende bok i blandingssjangeren, og Lie er forberedt på kritikk. Han ønsker å skape storm. Rundt myndigheter og politi. Deres interne maktkamper og elendige ledelse som har vært ødeleggende for å få gjennomført et godt politiarbeid.

Fjernt fra den løpende mediedekningen som preget alle landets førstesider, gir han Nokas-saken en ny dybde og en klar forståelse av at norgeshistoriens største ran langt fra er oppklaret. De har kun fått noen dømt, og det kriminelle miljøet i Norge langt fra er bak lås og slå.

- De har tatt de nyttige idiotene i første rekke. Det står større folk enn Toska bak ranet, sier Lier.
Som mener noe av det mest brutale kriminelle miljøet i Europa, albanermafiaen, står bak oppdraget.

Det går kaldt langs ryggen, med god grunn, om rettstaten setter sin egen ære og skjule sine svakheter fremfor å beskytte sine innbyggere.

Om hans teorier er sanne, vil ranet være en sovepute inntil vi våkner til en langt mer brutal kriminalitetsutvikling.
Der hvor ingenting har en grense, og alle midler taes i bruk.


Del denne artikkelen på: